Την ώρα που γίνεται η επίσημη έναρξη του Μουντιάλ 2022 της FIFA στο Κατάρ, η παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου ανακοίνωσε τα υψηλότερα έσοδα στην ιστορία της για το χρονικό διάστημα μεταξύ δύο παγκοσμίων κυπέλλων.

Σύμφωνα με το Associated Press, τα έσοδα της FIFA από το Μουντιάλ της Ρωσίας το 2018 έως και σήμερα έφτασαν τα 7,5 δισ. δολάρια, τα υψηλότερα στα χρονικά για τον εμπορικό κύκλο των 4 ετών που διαρκεί μεταξύ δύο διοργανώσεων. Πρόκειται για 1 δισ. περισσότερα έσοδα από αυτά που είχε συγκεντρώσει η FIFA μεταξύ των Μουντιάλ του 2014 και του 2018.

Η ενίσχυση των εσόδων αποδίδεται στις εμπορικές συμφωνίες της ομοσπονδίας με το Κατάρ, κλείνοντας deal για πρώτου μεγέθους εμπορική συμφωνία με την Qatar Energy και τρίτους μεγέθους ε την τράπεζα QNB και την τηλεπικοινωνιακή Ooredoo, αναφέρει το δημοσίευμα.

Ακόμα, η FIFA έκλεισε εμπορική συμφωνία δευτέρου μεγέθους με την αμερικανική πλατφόρμα κρυπτονομισμάτων crypto.com, η πρώτη μεγάλη εμπορική συμφωνία με εταιρεία από τις ΗΠΑ εδώ και πάνω από 10 χρόνια.

Έσοδα κοντά στα 10 δισ. για το 2026
Για τα επόμενα 4 χρόνια, η FIFA εκτιμά πως τα έσοδα της θα προσεγγίσουν τα 10 δισ. δολάρια, λόγω της νέας οικονομικής στρατηγικής της για το γυναικείο ποδόσφαιρο και ενόψει του Μουντιάλ του 2026, που θα διεξαχθεί σε ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικό. Σημειώνεται πως η διοργάνωση του 2026 θα γίνει με τη συμμετοχή 48 ομάδων από 32 που είναι σήμερα.

Παράλληλα, ξεχωριστές εμπορικές συμφωνίες θα υπογραφούν για το Μουντιάλ των γυναικών του 2023, που θα διεξαχθεί σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία.

Τέλος, η FIFA έχει μεγάλο «κενό» για διαθέσιμους χορηγούς στο Μουντιάλ του 2026, καθώς από τις μέχρι σήμερα χορηγίες της μόνο αυτές με την Coca-Cola, την Adidas και την Wanda έχουν ανανεωθεί.