Εντός των επόμενων ημερών αναμένονται πλέον οι επίσημες ανακοινώσεις σχετικά με τις τελικές επιλογές που περιλαμβάνει η λίστα με τις προς πώληση λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.

Ο υπουργός ΠΕΝ, Γ. Σταθάκης, παρέπεμψε στις προσεχείς ημέρες -ίσως την ερχόμενη εβδομάδα- για τις ανακοινώσεις σχετικά με το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων της ελληνικής πλευράς με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συμμόρφωση προς την αμετάκλητη απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την άρση της μονοπωλιακής πρόσβασης της ΔΕΗ στον λιγνίτη.

Είναι προφανές ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της διαπραγμάτευσης και η τελική επιλογή φαίνεται ότι περιλαμβάνει τις δύο μονάδες της Μεγαλόπολης, αντί αυτών του Αμυνταίου που είχαν προταθεί αρχικά. Σε αυτό το πλαίσιο οι μονάδες που θα διατεθούν στον ανταγωνισμό αναμένεται να είναι: η Μελίτη Ι και η άδεια για την κατασκευή της δεύτερης μονάδας της Μελίτης, καθώς και οι μονάδες ΙΙΙ και ΙV της Μεγαλόπολης.

Σημειώνεται ότι την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης προανήγγειλε ουσιαστικά χθες και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα ενεργειακής ένωσης, M. Sefcovic, όταν ερωτηθείς σχετικά απάντησε ότι «η λύση θα βρεθεί σχετικά σύντομα καθώς είναι πολύ σημαντικό για την ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση».

Βέβαια, οι δυσκολίες του εγχειρήματος δεν έχουν τελειώσει, καθώς το επόμενο βήμα είναι η πραγματοποίηση του market test, προκειμένου να αξιολογηθεί το ενδιαφέρον των επενδυτών για τις μονάδες που θα διατεθούν και να προχωρήσει η πώλησή τους, διαδικασία που πρέπει να έχει υλοποιηθεί έως τον Ιούνιο 2018.

Τι έφερε στις αποσκευές του ο M. Sefcovic

Στη συνάντηση που έγινε χθες αργά το απόγευμα στο ΥΠΕΝ με τον Γ. Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Σ. Φάμελλο και τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν, το κλίμα χαρακτηρίστηκε ως ιδιαίτερα θερμό, με συζήτηση επί όλων των ενεργειακών θεμάτων που αφορούν την Ελλάδα. Ο κ. Sefcovic συνεχάρη την ελληνική πλευρά για την πρόοδο που έχει πραγματοποιήσει σε όλα τα «μέτωπα» του τομέα της ενέργειας.

Ο Σλοβάκος αξιωματούχος ενημέρωσε την ηγεσία του ΥΠΕΝ για δύο σημαντικές πρωτοβουλίες της Κομισιόν, στις οποίες μπορεί να ενταχθεί και η Ελλάδα:

-Αξιοποίηση πρόσθετων πόρων από τους εθνικούς προϋπολογισμούς, τον κοινοτικό προϋπολογισμό, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και ιδιώτες για την χρηματοδότηση έργων εξοικονόμησης ενέργειας. Σημειώνεται ότι η Eurostat ήδη συμφώνησε προκειμένου να μην προσμετρώνται στους υπολογισμούς σχετικά με τον στόχο για το δημοσιονομικό έλλειμμα, οι σχετικές επενδύσεις που θα χρηματοδοτηθούν από τους εθνικούς προϋπολογισμούς. Ο Γ. Σταθάκης εξέφρασε την πρόθεση της ελληνικής πλευράς να αξιοποιήσει το νέο αυτό χρηματοδοτικό εργαλείο.

-Δημιουργία Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης για την στήριξη των περιοχών που σήμερα είναι ιδιαίτερα εξαρτημένες από τον άνθρακα (δηλαδή και τον λιγνίτη). Τα έσοδα του Ταμείου έχει εκτιμηθεί ότι μπορούν να ανέλθουν, συνολικά στην ΕΕ, σε 8 δισ ευρώ για την περίοδο 2021-2030. Η χρηματοδότησή του θα προέλθει από το 2% του συνόλου των δικαιωμάτων CO2 σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να στραφούν οι εξαρτημένες από άνθρακα περιοχές σε νέες βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες και να στηριχθούν πολυεπίπεδα οι εργαζόμενοι στην βιομηχανία άνθρακα. Ο Σ. Φάμελλος εκδήλωσε το ενδιαφέρον της Ελλάδας να συμμετέχει στην πιλοτική φάση λειτουργίας του Ταμείου, που αρχίζει να εφαρμόζεται σε χώρες όπως οι Πολωνία, Σλοβακία, Τσεχία κτλ.

Τέλος, συζητήθηκαν οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Χειμερινό Πακέτο, η υιοθέτηση των θεσμικών εργαλείων για την εύρυθμη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά ενέργειας, όπως οι διαγωνισμοί για έργα ΑΠΕ, το target model της ΕΕ κ.α., η ανάδειξη της Ελλάδας σε περιφερειακό κόμβο αγωγών και υποδομών ενέργειας (αγωγοί ΤΑΡ, IGB, EastMed, πλωτός τερματικός σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη), η έρευνα κι εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και οι δράσεις για την βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας.