Η προσέλευση επενδυτών τρίτων χωρών για την απόκτηση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ είναι δυνατή, εφόσον δεν υπάρχουν ζητήματα ανταγωνισμού σε επίπεδο Ε.Ε.

 

Το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών εντός κι εκτός συνόρων ΕΕ θα «κρίνει» την έκβαση της διαδικασίας πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, αλλά και το μέλλον της αγοράς ηλεκτρισμού.

Δυνατότητα συμμετοχής στο market test για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ που θα τεθούν προς πώληση, θα έχουν και επενδυτές τρίτων χωρών, εφόσον δεν υπάρχουν ζητήματα σε επίπεδο ανταγωνισμού στην Ε.Ε.

Στην άποψη αυτή συγκλίνουν Κομισιόν και ΥΠΕΝ, ενόψει της διαδικασίας που θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα για διάθεση του περίπου 40% της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ.

Όπως δήλωσε το Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την Ενεργειακή Ένωση, M. Σέφκοβιτς, στο περιθώριο της χθεσινής εκδήλωσης της Διεθνούς Ενεργειακής Ακαδημίας “Energy Union Future Leaders”, όταν ρωτήθηκε γιατο αν θα μπορούν να προσέλθουν εταιρείες εκτός ΕΕ στο market test για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, “θεωρώ ότι αυτό είναι εφικτό”.

Παράλληλα, υψηλόβαθμα στελέχη του ΥΠΕΝ εξέφρασαν ανάλογη άποψη σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ως προς την συμμετοχή επενδυτών από τρίτες χώρες, υπό την προϋπόθεση πάντα ότι δεν υπάρχουν ζητήματα που αντίκειται στους κανόνες ανταγωνισμού (conflict of interest) της Ευρωπαϊκής Ένωσης -κάτι που αξιολογείται και από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp). Μάλιστα, επισήμαναν ότι με την έλευση επιχειρήσεων και εκτός της ΕΕ, όπως π.χ. από την Ασία, ή τις ΗΠΑ, θα οδηγήσει σε πιο υψηλό ανταγωνισμό συμβάλλοντας στην επιτυχία της διαδικασίας διάθεσης των επιλεγμένων λιγνιτικών μονάδων σε επενδυτές. Τα ίδια στελέχη ανέφεραν πάντως, ότι δεν αποκλείεται μικρή καθυστέρηση στη διεξαγωγή του market test ώστε να ολοκληρωθεί η σχετική προετοιμασία.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα ο επικεφαλής της ΔΕΗ, Μ. Παναγιωτάκης, είχε εκφράσει την άποψη ότι οι ενεργειακές εταιρείες της Ευρώπης είναι εντελώς απρόθυμες να συμμετάσχουν στην διαδικασία πώλησης λιγνιτικών μονάδων της, ενώ ενδιαφέρον υπάρχει από εταιρείες κινεζικών, ιαπωνικών αλλά και αμερικανικών συμφερόντων. Είχε επισημάνει επίσης ότι το ευρωπαϊκό δίκαιο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως εργαλείο για αποθάρρυνση επενδύσεων από τρίτες χώρες, όπως η Κίνα.

Από την πλευρά του, πάντως, ο υπουργός ΠΕΝ, Γ. Σταθάκης έχει εκφράσει επανειλημμένα την πεποίθησή του ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον από πλευράς επενδυτών και θα ολοκληρωθεί η διαδικασία.