Η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε σήμερα τριμηνιαία καθαρά κέρδη ρεκόρ ύψους 581,8 δισεκ. ρουβλίων (7,8 δισεκ. δολαρίων) για το τρίτο τρίμηνο, γεγονός που αντανακλά τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου, ενώ ανέφερε ότι αναμένει ακόμα υψηλότερα κέρδη τους τρεις τελευταίους μήνες του έτους.

Οι τιμές αερίου έχουν καταγράψει άλμα λόγω της περιορισμένης προσφοράς εν μέσω ευρείας οικονομικής ανάκαμψης -- σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη, βασική πηγή εσόδων για την Gazprom.

Ορισμένοι πολιτικοί και ειδικοί έχουν κατηγορήσει την ελεγχόμενη από το Κρεμλίνο εταιρία ότι δεν παρέχει επαρκείς ποσότητες αερίου για να αποκλιμακωθεί η κρίση. Η εταιρία υποστηρίζει ότι τηρεί όλες τις συμβατικές της υποχρεώσεις για την τροφοδοσία.

Τα κέρδη ρεκόρ καταγράφηκαν αφού η εταιρία σημείωσε ζημίες 251 δισεκ. ρουβλίων το τρίτο τρίμηνο του 2020. Τα προηγούμενα υψηλότερα τριμηνιαία κέρδη, σχεδόν στα 536 δισεκ. ρούβλια, καταγράφηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2019.

«Προφανώς η τιμή των προμηθειών μας προς την Ευρώπη θα είναι σημαντικά υψηλότερη το τέταρτο τρίμηνο, το οποίο θα έχει θετικό αντίκτυπο στα ετήσια αποτελέσματα», ανέφερε σε ανακοίνωση ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Φάμιλ Σαντίγκοφ.

Η Gazprom ανακοίνωσε ότι η μέση τιμή αερίου της στην Ευρώπη και άλλες περιοχές κατέγραψε άλμα στα 313,40 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα το τρίτο τρίμηνο από 117,2 δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα. Σύμφωνα με την Gazprom, τα έσοδά της για την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου αυξήθηκαν στα 2,4 τρισεκ. ρούβλια, επίσης τριμηνιαίο επίπεδο ρεκόρ, από 1,4 τρισεκ. ένα χρόνο νωρίτερα.