Ο OPEC και οι σύμμαχοι του (OPEC+) αποφάσισαν την περαιτέρω ενίσχυση της παραγωγής τους στη σημερινή τους συνάντηση, παρά τις προβλέψεις για πιο σφικτές συνθήκες στις παγκόσμιες αγορές τους επόμενους μήνες.

Ο OPEC+ έδωσε το πράσινο φως για άλλη μια αύξηση της παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα το Φεβρουάριο, αναφέρουν τέσσερις πηγές στο Reuters.

Ο OPEC+ έχει αποφασίσει την σταδιακή επιστροφή των ποσοτήτων πετρελαίου που έβγαλε εκτός συστήματος την περίοδο της παγκόσμιας ύφεσης λόγω της πανδημίας, όταν η ζήτηση κατέρρευσε.

Με τις μηνιαίες αυξήσεις που πραγματοποιεί, ο OPEC+ έχει οδηγήσει πίσω στην αγορά περίπου τα δύο τρίτα της παραγωγής που σταμάτησε το 2020.

Οι αναλυτές του OPEC+ μείωσαν πάντως τις εκτιμήσεις τους για την πορεία της ζήτησης το πρώτο τρίμηνο, εκτιμώντας ότι η αύξηση της ζήτησης θα είναι πιο αδύναμη απ' ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί. Ειδικότερα, η Κοινή Τεχνική Επιτροπή του OPEC+ βλέπει πλεόνασμα 1,4 εκατ. βαρελιών την ημέρα τους πρώτους τρεις μήνες του 2022, μέγεθος μειωμένο περίπου 25% σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση πριν από ένα μήνα, σύμφωνα με ανάλυση που επικαλείται το Bloomberg.

Η Επιτροπή εκτιμά παράλληλα ότι ο αντίκτυπος της μετάλλαξης όμικρον θα είναι ήπιος και βραχυπρόθεσμος, καθώς ο κόσμος είναι πλέον "καλύτερα εξοπλισμένος για να αντιμετωπίσει τη νόσο Covid-19 και τις σχετικές προκλήσεις", όπως αναφέρει.