Η ενέργεια, εντός της επόμενης δεκαετίας, δεν θα έχει καμία σχέση μ' αυτό που γνωρίζουμε σήμερα, δήλωσε απόψε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 6ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, που διεξάγεται στην Κομοτηνή.

Διεθνείς διασυνδέσεις, εγχώριο δίκτυο αερίου, ΑΠΕ και Ενεργειακές Κοινότητες βρίσκονται ψηλά στην κυβερνητική ενεργειακή ατζέντα, στρατηγική που επιφέρει σημαντικά οφέλη και στην Περιφέρεια.

Στη σημασία των διεθνών διασυνδέσεων μέσω των αγωγών και υποδομών φυσικού αερίου, της αξιοποίησης των ΑΠΕ, αλλά και του αναμενόμενου νομοσχεδίου για τις ενεργειακές κοινότητες αναφέρθηκε ο υπουργός ΠΕΝ Γ. Σταθάκης μιλώντας στο 6ο Αναπτυξιακό Συνέδριο στην Κομοτηνή, σε σχέση με το νέο τοπίο που κυοφορείται στον κλάδο της ενέργειας.
Όπως ανέφερε, καθοριστικός παράγοντας στην μετεξέλιξη του κλάδου είναι η δέσμευση της χώρας στις διεθνείς Συνθήκες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς “οι πολιτικές επιλογές στον τομέα της ενέργειας πρέπει να είναι συμβατές με το στόχο μείωσης ρύπων”. Οι στόχοι, αυτοί, που εκπορεύονται και από το Χειμερινό Πακέτο προτάσεων που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποτυπώνονται στο μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό, που εκπονείται στο ΥΠΕΝ και αναμένεται να ολοκληρωθεί αρχές του 2018.

Για τους αγωγούς
Ιδιαίτερα στάθηκε στη σημασία του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP), του Διασυνδετήριου Αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), καθώς και στην αξιοποίηση του πλωτού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη. Ως προς την εγχώρια αγορά ανακοίνωσε ότι η Δημόσια Εταιρία Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδος θα προχωρήσει στην επέκταση του δικτύου στην Περιφέρεια, ώστε να καλύψει άλλες πέντε μεγάλες πόλεις: Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Δράμα, Ξάνθη, Ορεστιάδα, Καβάλα.

Για τις ΑΠΕ
Χαρακτήρισε παράλληλα “αιχμή του δόρατος” την αξιοποίηση των ΑΠΕ στο εγχώριο ενεργειακό μίγμα, με στόχο έως το 2030 σχεδόν το 50% της ηλεκτροπαραγωγής να προέρχεται από αυτές, ενώ υπογράμμισε την σημασία για την ανάπτυξη της περιοχής, τεχνολογιών νέων μορφών ενέργειας (γεωθερμία, αιολικά, βιοαέριο, βιομάζα), συνδυασμένων με την αγροτική παραγωγή (θερμοκήπια και κτηνοτροφικές μονάδες).
Τόνισε επίσης ότι η αξιοποίηση των ΑΠΕ μέσω των Ενεργειακών Κοινοτήτων αποτελεί πολύτιμο κεφάλαιο για την περιοχή και πρόσθεσε ότι το σχετικό νομοσχέδιο που σύντομα θα έλθει στη Βουλή, δίνει για πρώτη φορά τη δυνατότητα στους πολίτες και τους τοπικούς φορείς να συμμετέχουν δυναμικά σε ενεργειακά εγχειρήματα αποκτώντας διττό ρόλο, ως καταναλωτές και ως παραγωγοί ενέργειας.

Για το “Εξοικονομώ κατ’ Οίκον”
Παράλληλα, ανέφερε, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις πολιτικές εξοικονόμησης και ενεργειακής αναβάθμισης που συμβάλουν στη μείωση του ενεργειακού κόστους, τόσο για τις κατοικίες μέσω του νέου “Εξοικονομώ κατ’ Οίκον”, το οποίο θα ξεκινήσει το Νοέμβριο, όσο και για τα δημόσια κτήρια μέσω σχετικού εργαλείου που προωθείται.
Ως μεγάλη τομή χαρακτήρισε εξάλλου την θεσμοθέτηση του νέου λατομικού νομοσχεδίου, που εκσυγχρονίζει το απαρχαιωμένο, πολύπλοκο και αποσπασματικό ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Όπως δήλωσε “η λατομική και εξορυκτική δραστηριότητα (π.χ. μάρμαρα, ζεόλιθος) αποτελεί ένα από τα συγκριτικά αναπτυξιακά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας και σημαντικό κομμάτι της στρατηγική μας είναι η βιώσιμη περαιτέρω ανάπτυξή της” Υπενθύμισε ότι ο λατομικός κλάδος περιλαμβάνει περίπου 150 λατομεία, που αντιστοιχούν σε 3.000 με 3.500 τοπικές θέσεις εργασίας.

Για το χωροταξικό σχέδιο
Επιπλέον, ο Γ. Σταθάκης αναφέρθηκε στον ολοκληρωμένο χωροταξικό σχεδιασμό της Κυβέρνησης:
• στην κατάρτιση Τοπικών Χωρικών Σχεδίων από τους Δήμους
• στο νόμο για το Δομημένο Περιβάλλον, που διαχωρίζει τον έλεγχο από την αδειοδότηση και απλοποιεί τις διαδικασίες
• στην ανάρτηση δασικών χαρτών και την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, για το οποίο μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχει ψηφισθεί ο νέος φορέας
Τέλος, υποστήριξε ότι η ανάκαμψη της οικονομίας με δίκαιο τρόπο και με ισχυρό παράγοντα την εργασία, έχει ως προϋπόθεση την θεραπεία των παθογενειών του παρελθόντος και απαιτεί, επιπλέον, τη δημιουργία ενός ισχυρού κανονιστικού πλαισίου, που θα εγγυάται την ασφάλεια δικαίου και θα δίνει μια νέα προοπτική στους νέους της χώρας.