Δυσοίωνες προβλέψεις για την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη ενόψει των επόμενων μηνών έκανε ο CEO της Shell, Μπεν φαν Μπέουρντεν, μιλώντας σε εκδήλωση του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Ο επικεφαλής του ενεργειακού κολοσσού ανέφερε «θα αντιμετωπίσουμε έναν πραγματικά δύσκολο χειμώνα στην Ευρώπη, με πολύ σημαντική κλιμάκωση στις τιμές«, σχολιάζοντας τις επιπτώσεις της κρίσης που έχει δημιουργήσει ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο ίδιος τόνισε πως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την πλήρη διακοπή των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην ευρωπαϊκή αγορά, την ώρα που έχει κλείσει προσωρινά η ροή αερίου από τον αγωγό Nord Stream στην ΕΕ.

Ο Πούτιν και η παροχή ενέργειας με δελτία
Ο φαν Μπέουρντεν σημείωσε για τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, «για πολύ καιρό πιστεύαμε πως η Ρωσία δεν θα κόψει την παροχή ενέργειας στην ΕΕ, τη μεγαλύτερη αγορά ενέργειας για την ιδία.

Ο Πούτιν έδειξε πως είναι έτοιμος και πρόθυμος να χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως όπλο».

Ο επικεφαλής της Shell πρόσθεσε πως εν μέσω της κρίσης οι κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ πρέπει να λάβουν δράση προτού να είναι πολύ αργά, με σχέδιο για το ενδεχόμενο που οι ροές αερίου από τη Ρωσία σταματήσουν εντελώς.

«Στο χειρότερο σενάριο, θα βρεθούμε σε μια κατάσταση που θα πρέπει να διανείμουμε με δελτία την ενέργεια» συμπλήρωσε.