Σε ύψος ρεκόρ ανήλθαν τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο φυσικό αέριο, καθώς η κρίση στον ενεργειακό εφοδιασμό συνεχίζει αμείωτη και ενώ πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι τα καύσιμα γίνονται όλο και πιο δαπανηρά για βιομηχανική χρήση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Το συμβόλαιο αναφοράς ανέβηκε κατά 6,7%, στα 241 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ στις αρχές Μαρτίου, όταν η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προκάλεσε σοκ στις αγορές.

Οι τιμές είναι περίπου 11 φορές υψηλότερες σε σύγκριση με τις συνήθεις αυτή την εποχή του έτους, ενώ το κόστος αυξάνεται ραγδαία για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που αντιμετωπίζουν τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων δεκαετιών, γράφει το Bloomberg. Η Ευρώπη έχει ήδη χάσει περίπου το ήμισυ της ικανότητας τήξης ψευδαργύρου και αλουμινίου κατά το περασμένο έτος λόγω των υψηλών τιμών ενέργειας.

Η γηραιά ήπειρος βυθίζεται σε μια ενεργειακή κρίση που πυροδοτείται από τις περιορισμένες προμήθειες από τη Ρωσία και από την αυξημένη ζήτηση λόγω ανάκαμψης από την πανδημία, ενώ ένα ζεστό και ξηρό καλοκαίρι έχει αυξήσει τις ανάγκες. Οι χώρες επεξεργάζονται σχέδια για να εξοικονομήσουν και να αποθηκεύσουν φυσικό αέριο ενόψει του χειμώνα, ενώ προετοιμάζονται και για τον κίνδυνο περαιτέρω περιορισμών στις προμήθειες.

Η Γερμανία αναμένει «ελλείψεις φυσικού αερίου σε περιφερειακό επίπεδο», δήλωσε ο Klaus Mueller, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων BNetzA, σε συνέντευξή του στον ειδησεογραφικό ιστότοπο t-online.

«Οι περιορισμοί θα ήταν πιθανότατα προσωρινοί στην αρχή, αλλά θα μπορούσαν να εμφανιστούν επανειλημμένα», είπε ο επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το φυσικό αέριο μεταφέρεται με ασφάλεια σε ολόκληρη τη χώρα».

«Είναι σημαντικό να το καταλάβουν όλοι: Δεν πρόκειται μόνο για έναν χειμώνα, αλλά τουλάχιστον για δύο», πρόσθεσε ο Mueller. «Και ο επόμενος χειμώνας θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο δύσκολος».

Καθώς πλησιάζει η χειμερινή κρίση, η Ευρώπη θα πρέπει να ανταγωνιστεί την Ασία για τις διαθέσιμες προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), ειδικά από τις ΗΠΑ. Οι ασιατικές τιμές spot ήταν λίγο κάτω από τα 60 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες την Τετάρτη, πιάνοντας το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαρτίου.

«Μια αύξηση της ζήτησης από την Ασία θα μπορούσε να αυξήσει τον αριθμό των αμερικανικών φορτίων που προορίζονται για την περιοχή τους επόμενους μήνες», έγραψε η Lujia Cao, αναλύτρια του BloombergNEF.

Πρόσκαιρη λύση ίσως δώσει η πιθανή άνοδος της στάθμης των υδάτων στον ποταμό Ρήνο λόγω των αναμενόμενων βροχοπτώσεων, που βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό περιορίζοντας τη μεταφορά φορτηγίδων στο νερό. Η κατάσταση στον Ρήνο έχει επιδεινώσει την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη.