Ισχυρή πτώση σημειώνουν οι τιμές του φυσικού αερίου για την Ευρώπη τη Δευτέρα, υποχωρώντας από τα πολύ μεγάλα κέρδη που κατέγραψαν την περασμένη εβδομάδα.

Τα συμβόλαια του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο ενέργειας της Ολλανδίας (παράδοσης Σεπτεμβρίου) χάνουν 19,03% στα 274,66 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έχοντας χαμηλό ημέρας στα 268 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Την περασμένη εβδομάδα οι τιμές του αερίου έφτασαν να κερδίζουν έως 40%, εν μέσω των ανησυχιών για το εύρος της ενεργειακής κρίσης που επηρεάζει την Ευρώπη, με τις φοβίες να έχουν ενισχυθεί από την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ωστόσο, η πτώση μπορεί να αποδειχθεί πρόσκαιρη, την ώρα οι χώρες της ΕΕ προσπαθούν να περιορίσουν την ενεργειακή εξάρτηση τους από τη Ρωσία.

Υπενθυμίζεται ότι η Gazprom έχει ανακοινώσει πως θα διακόψει από τις 31 Αυγούστου και για 3 μέρες την παροχή αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω του Nord Stream 1, με τη ρωσική εταιρεία να επικαλείται «εργασίες συντήρησης» του αγωγού.

Στο πλαίσιο των παραπάνω, τα συμβόλαια του ετήσιου προθεσμιακού συμβολαίου ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία ξεπέρασαν τη Δευτέρα το όριο των 1.000 ευρώ, για πρώτη φορά στα χρονικά.

Η προσοχή στα αποθέματα και τις πολιτικές αποφάσεις
Σύμφωνα με το Bloomberg, η αποκλιμάκωση στις τιμές οφείλεται στο ρυθμό με τον οποίο τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης γεμίσουν τα αποθέματα αερίου που θα χρειαστούν για τον χειμώνα.

Την Κυριακή, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, δήλωσε πως η χώρα του θα γεμίσει το 85% της συνολικής πληρότητας αερίου που θα χρειαστεί μέσα στον Σεπτέμβριο, πιο γρήγορα από τις αρχικές εκτιμήσεις του Βερολίνου.

Παράλληλα, η ανησυχία για το αέριο «περνάει» και σε πολιτικό επίπεδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς στη Γερμανία θα συνεδριάζει για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας αύριο, Τρίτη 30 Αυγούστου, ενώ ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Κρίστιαν Λίντνερ, δήλωσε την Κυριακή πως υπάρχει ανάγκη για γρήγορη δράση αλλιώς «ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να ανεβαίνει λόγω της ενεργειακής κρίσης». Ο ίδιος είπε πως η ηλεκτρική αγορά πρέπει να αλλάξει ώστε οι τιμές να μην συνδέονται με το ακριβότερο φυσικό αέριο