Οι ισπανικές δεξαμενές LNG είναι υπερπλήρεις. Την ίδια στιγμή γιγάντια δεξαμενόπλοια μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου περιμένουν αγκυροβολημένα έξω από τα λιμάνια της χώρας περιμένοντας να ξεφορτώσουν. Σύμφωνα με την ισπανική δημόσια τηλεόραση TVE μόνο στον κόλπο του Κάδιθ στον Ατλαντικό βρίσκονται σήμερα 15 τάνκερ, ενώ συνολικά στην Ιβηρική Χερσόνησο και τη Μεσόγειο Θάλασσα τα πλοία σε αναμονή είναι τουλάχιστον 35.

 

Στοιχεία του ισπανικού εθνικού διαχειριστή φυσικού αερίου Enagas δείχνουν ότι στην Ισπανία βρίσκεται σήμερα περίπου το 33% του παγκόσμιου και το 45% του ευρωπαϊκού χώρου αποθήκευσης. Ακόμα όμως και η μεγαλύτερη υποδομή LNG σε ευρωπαϊκό έδαφος έχει φθάσει πλέον στα όριά της.
Περιμένοντας ελκυστική προσφορά για το φορτίο τους

Για ποιο λόγο συμβαίνει το αδιαχώρητο στα ανοιχτά των ισπανικών ακτών; Με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία οι ισπανικές εταιρείες ενέργειας αύξησαν τις παραγγελίες υγροποιημένου φυσικού αερίου την άνοιξη και το καλοκαίρι ανησυχώντας για ενδεχόμενες ελλείψεις. Ενδεικτικό ότι από τον Ιανουάριο μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου πάνω από 250 τάνκερ LNG έφθασαν στην Ισπανία, περισσότερα από ότι όλο το 2021. Ας σημειωθεί ότι υπάρχουν πλοία, τα οποία δεν έχουν προπωλήσει το φορτίο τους, όπως θα περίμενε ίσως κανείς. Σημαντικός αριθμός δεξαμενόπλοιων ξεκίνησαν από χώρες εξαγωγής LNG, όπως οι ΗΠΑ, η Αλγερία ή η Νιγηρία χωρίς συγκεκριμένο προορισμό και περιμένουν τώρα να αυξηθεί ξανά η ζήτηση υγροποιημένου φυσικού αερίου για να λάβουν μια ελκυστική προσφορά.

Ο Τζέιμς Γουάντελ, ειδικός σε θέματα ενέργειας στη βρετανική εταιρεία συμβούλων Energy Aspects, εκτιμά ότι η ζήτηση για φυσικό αέριο θα αυξηθεί σημαντικά όταν πέσουν οι θερμοκρασίες τις επόμενες εβδομάδες: «Θα χρειαστούμε περισσότερο υγροποιημένο αέριο κατά την περίοδο Νοεμβρίου- Ιανουαρίου», δηλώνει στην DW προσθέτοντας ότι προς το παρόν οι τιμές χονδρικής στην αγορά υπόκεινται σε μεγάλες διακυμάνσεις. Θεωρεί ωστόσο ότι αυτό θα αλλάξει και έτσι ο χρόνος αναμονής για τα τάνκερ θα είναι εν τέλει επικερδής. Ο Τζέιμς Γουάντελ αναμένει το χειμώνα στην Ευρώπη «πολύ υψηλότερες τιμές».
Ο MidCat μετατρέπεται σε BarMar

Ο ειδικός επισημαίνει ότι μέσω ενός δικτύου αγωγών μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών θα διοχετεύονταν σε άλλες χώρες οι πλεονάζουσες ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ισπανίας. Δυστυχώς ωστόσο μεταξύ Ισπανίας και Γαλλίας υπάρχουν κενά στο δίκτυο αγωγών. Οι κυβερνήσεις της Μαδρίτης, της Λισαβόνας και του Βερολίνου τάσσονται εδώ και καιρό υπέρ της κατασκευής ενός αγωγού φυσικού αερίου από την Ιβηρική Χερσόνησο στη νότια Γαλλία. Η Γαλλία ωστόσο απορρίπτει τον αγωγό MidCat αμφισβητώντας το οικονομικό του όφελος.Η υπόθεση ωστόσο δεν έχει κλείσει.

Ο πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, ο οποίος από κοινού με τον ισπανό ομόλογό του Πέδρο Σάντσεθ, προσπαθεί να πείσει τον γάλλο πρόεδρο Μακρόν ότι ο αγωγός έχει νόημα, παραμένει αισιόδοξος: «Θα υπάρξει μια διασυνοριακή σύνδεση», είπε πρόσφατα. «Αλλά το έργο δεν θα ονομάζεται πλέον MidCat, θα του δοθεί νέο όνομα».

Και πράγματι: Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, Κόστα, Σάντσεθ και Μακρόν έβαλαν τέλος στα σχέδια κατασκευής του MidCat και προχώρησαν στη σύναψη νέας συμφωνίας για την κατασκευή ενός αγωγού ονόματι BarMar, ο οποίος θα ενώνει υποθαλάσσια Βαρκελώνη και Μασσαλία. Ο αγωγός θα κατασκευαστεί ειδικά για τη διοχέτευση υδρογόνου και θα χρησιμοποιηθεί μόνο μεταβατικά για μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου. Από ότι όλα δείχνουν ωστόσο υπάρχουν αμφιβολίες και για το νέο σχέδιο κατασκευής αγωγού. Ίσως για αυτό η κοινή ανακοίνωση Γαλλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας δεν περιέχει ούτε χρονοδιάγραμμα, ούτε πληροφορίες για τη χρηματοδότηση του BarMar.

Πηγή: Deutsche Welle