Άρρηκτα συνδεδεμένη με την καθημερινότητα των καταναλωτών φαίνεται πως έχει γίνει η εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς όπως δείχνει το δελτίο του ΑΔΜΗΕ για τον Οκτώβριο, συνεχίστηκε και τον προηγούμενο μήνα η μείωση τη ζήτησης σε ηλεκτρισμό.

Πιο συγκεκριμένα, η ζήτηση εμφάνισε μείωση κατά -9,25% έναντι του Οκτωβρίου 2021, με συνέπεια να διαμορφωθεί στις 3.604 GWh. Μάλιστα, η πιο αισθητή «βουτιά» σημειώθηκε στο δίκτυο διανομής, κατά 272 GWh (-8,7%), γεγονός που καταδεικνύει ότι η μείωση οφείλεται στον μεγαλύτερο βαθμό στην αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς των νοικοκυριών και των μικρών-μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Τη δεύτερη θέση κατέλαβε η υψηλή τάση, δηλαδή οι μεγάλες επιχειρήσεις. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία καταναλωτών, η ελάττωση άγγιξε τις 33 GWh, ποσότητα που «μεταφράζεται» σε ποσοστιαία αποκλιμάκωση κατά -5,4% σε ετήσια βάση.

Μείωση για 4ο συνεχόμενο μήνα
Πρόκειται για τον 4ο συνεχόμενο μήνα που η μεταβολή της ζήτησης καταγράφει αρνητικό πρόσημο, με την πτωτική πορεία να έχει ξεκινήσει από τον Ιούλιο. Έτσι, η πτωτική τάση έκανε «πρεμιέρα» με -11,78%, για να ενισχυθεί έτι περαιτέρω τον Αύγουστο, στο -13,17%. Η μείωση ήταν πολύ πιο «ρηχή» τον Σεπτέμβριο, καθώς διαμορφώθηκε μόλις στο -3,27%, αποκτώντας μεγαλύτερη ώθηση τον επόμενο μήνα, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία του ΑΔΜΗΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον προηγούμενο μήνα σημειώθηκε σημαντική ενίσχυση των εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, κατά 30,74%, γεγονός που οφείλεται στο ότι λόγω του μοντέλου τιμολόγησης του αερίου στην εγχώρια αγορά (month ahead), οι χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας κινήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα, συγκριτικά με τις όμορες χώρες. Μάλιστα, τον περασμένο μήνα η ελληνική αγορά ηλεκτρισμού «έκλεισε» με την ακριβότερη τιμή στην Ε.Ε.

Η συνέπεια των αθρόων εισαγωγών ήταν να περιοριστεί η χρήση των εγχώριων θερμοηλεκτρικών μονάδων (λιγνίτης και φυσικό αέριο) στην κάλυψη των αναγκών σε ρεύμα, το μερίδιο των οποιων άγγιξε το 34,01%. «Πρωταθλητής» σε μερίδιο εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής αναδείχθηκαν οι ΑΠΕ, καταλαμβάνοντας ποσοστό 59,43%. Το ποσοστό των υδροηλεκτρικών σταθμών άγγιξε το 6,56%.

«Πιο κοντά» ο στόχος του 5%
Η τάση αποκλιμάκωσης που καταγράφεται φέτος στη ζήτηση της ηλεκτρικής ενέργειας θα δημιουργήσει ευνοϊκές προϋποθέσεις για την επίτευξη τόσο του υποχρεωτικού όσο και του εθελοντικού στόχου μείωσης της κατανάλωσης που πρέπει να πετύχει η Ελλάδα (όπως και κάθε κράτος-μέλος) κατά την επικείμενη χειμερινή περίοδο.

Υπενθυμίζεται ότι ο δεσμευτικός στόχος αφορά τον περιορισμό της κατανάλωσης κατά 5% τις ώρες αιχμής, που στη χώρα μας θα είναι το τετράωρο 18:00-21:00. Έτσι, όσο περισσότερη είναι η μείωση της ζήτησης γενικά από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στη χαμηλή τάση, τόσο μικρότερο θα είναι και το μερίδιο του στόχου που θα αναλάβουν οι βιομηχανίες υψηλής και μέσης τάσης, μέσω των διαγωνισμών που θα διενεργεί ο ΑΔΜΗΕ.

Μάλιστα, ο ΔΕΔΔΗΕ εκτιμά πως η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας θα συνεχισθεί και την επόμενη χρονιά από τους οικιακούς καταναλωτές και τις μικρές επιχειρήσεις– και μάλιστα με πιο εντατικό ρυθμό. Έτσι, προβλέπει ότι συγκριτικά με τα ήδη μειωμένα φετινά επίπεδα, το 2023 θα υπάρξει επιπλέον περικοπή σε σχέση με το 2022, η οποία θα ανέλθει στα επίπεδα του 5%.