Τους προμηθευτές που έχουν καταβάλει εμπρόθεσμα όλες τις χρεώσεις (ρυθμιζόμενες και μη) ή τηρούν τους διακανονισμούς εξόφλησης των οφειλών, δημοσιοποίησε σε καινούρια λίστα της η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Η λίστα επικαιροποιείται σε μηνιαία βάση, με τη νέα ανακοίνωση της ΡΑΕ να περιλαμβάνεται τα σχετικά στοιχεία έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Η δημοσιοποίηση των συνεπών προμηθευτών ξεκίνησε από τη ΡΑΕ τον περασμένο Μάρτιο, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Θετική Αναφορά», που εγκαινίασε τότε η Αρχή. Στόχος της Αρχής είναι με αυτό τον τρόπο να παράσχει θετικό κίνητρο στις εταιρείες, ώστε να βελτιώσουν την ανταπόκρισή τους ως προς την καταβολή των ποσών που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς και τα οποία δεν αφορούν την αποζημίωσή τους για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στους πελάτες τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, 16 εταιρείες είχαν εξοφλήσει το σύνολο των σχετικών χρεώσεων έως το τέλος του προηγούμενου έτους, ή είχαν προχωρήσει σε διακανονισμούς για την εξόφλησή τους, καταβάλλοντας εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών τις σχετικές δόσεις.

Στην πρώτη κατηγορία περιλαμβάνονται 12 εταιρείες και πιο συγκεκριμένα οι ΔΕΗ, Mytilineos (Protergia), Elpedison, ΕΛΙΝΟΙΛ, Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, ZeniΘ, Watt & Volt, ΕΛΤΑ, ΒI.ΕΝΕΡ, ΒΙΟΛΑΡ, Θωμάς Σούμπασης ΜΕΠΕ και Κωνστ. Β. Μάρκου. Ενήμερες ως προς την καταβολή των δόσεων των διακανονισμών ήταν μέχρι το τέλος του 2022 τέσσερις πάροχοι και ειδικότερα οι ΗΡΩΝ, NRG, KEN και ΟΤΕ Ακίνητα.

Εξέταση όλων των υποχρεώσεων των εταιρειών

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την κατάρτιση της λίστας, η ΡΑΕ λαμβάνει πλέον υπόψη της όλες τις χρεώσεις, ρυθμιζόμενες και μη. Ο λόγος είναι πως διαπιστώθηκε συμπεριφορά προμηθευτών για επιλεκτική καταβολή μόνον των ρυθμιζόμενων χρεώσεων, με σκοπό την συμπερίληψή τους στη «Θετική Αναφορά» και τη συσσώρευση οφειλών ως προς τις υπόλοιπες, μη ρυθμιζόμενες χρεώσεις.

«Λαμβάνοντας υπόψη πως οι μη ρυθμιζόμενες χρεώσεις συνυπολογίζονται από τους προμηθευτές για τη διαμόρφωση της χρέωσης προμήθειας που καταβάλλουν οι καταναλωτές, καθώς και το γεγονός ότι η ως άνω περιγραφόμενη συμπεριφορά στρεβλώνει τη αγορά και τον ίσο ανταγωνισμό και παραπλανά για την πραγματική ανταπόκριση των εταιρειών στις υποχρεώσεις τους ως προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, η ΡΑΕ αποφάσισε ότι εφεξής η "Θετική Αναφορά" θα περιλαμβάνει τους προμηθευτές που εκπληρώνουν ή διευθετούν το σύνολο των υποχρεώσεων τους (ρυθμιζόμενες και μη χρεώσεις)», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Μεταξύ των μη ρυθμιζόμενων χρεώσεων, περιλαμβάνονται οι Χρεώσεις ΜΔΝ, τα ποσά για τα «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες», το ΜΜΚ ΑΠΕ, όπως και η έκτακτη εισφορά του άρθρου 157 παρ. 2 του ν. 4759/2020. Σύμφωνα με τη ΡΑΕ η καταβολή τους είναι εξίσου σημαντική με την καταβολή των ρυθμιζόμενων χρεώσεων, διότι συνδέεται άμεσα με τον δημοσίου συμφέροντος σκοπό της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς.

Ποιες είναι οι μη ρυθμιζόμενες χρεώσεις

Στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις περιλαμβάνονται οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), οι Χρεώσεις Χρήσης Συστήματος (ΧΧΣ), οι Χρεώσεις Χρήσης Δικτύου (ΧΧΔ) και τα Ανταποδοτικά Τέλη υπέρ ΡΑΕ.

Στην παρούσα συγκυρία με τη σημαντική αύξηση του ενεργειακού κόστους των καταναλωτών, η οποία έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στη ρευστότητα των Προμηθευτών, η ΡΑΕ θεωρεί ότι οι προμηθευτές που έχουν διακανονίσει τις οφειλές τους και τηρούν με συνέπεια τους όρους διακανονισμού, συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους, όπως αυτές απορρέουν από το κείμενο πλαίσιο ως προς την καταβολή των ρυθμιζόμενων χρεώσεων.

Έτσι, λόγω των έκτακτων συνθηκών, δεν αντιτάσσεται στους διακανονισμούς που συμφωνούνται σε διμερές επίπεδο (Διαχειριστές – Προμηθευτές) υπό την προϋπόθεση της παροχής των κατάλληλων εγγυήσεων για την εκπλήρωση των σχετικών υποχρεώσεων, έστω σε μεταγενέστερο χρόνο.