Ανοδικά κινήθηκε το πετρέλαιο την Τετάρτη καθώς οι σαουβαραδικές δηλώσεις σε συνέδριο του ΟΠΕΚ αύξησαν τις πιθανότητες για μειωμένες προμήθειες αργού.

 

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, δήλωσε ότι ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του θα κάνουν «ό,τι χρειαστεί» για να στηρίξουν την αγορά πετρελαίου.

Υπενθυμίζεται πως το Ριάντ ανέφερε ότι θα παρατείνει τη μείωση της παραγωγής κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα μέχρι τον Αύγουστο. Oι περικοπές φέρνουν την παραγωγή πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία στα 9 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών. Η υποτονική ζήτηση στην Κίνα έχει περιορίσει το αργό κοντά στα 75 δολάρια ανά βαρέλι, κάτω από το επίπεδο που χρειάζεται η Σαουδική Αραβία για να καλύψει τον προϋπολογισμό της. Σε αυτό το πλαίσιο, η παράταση δεν αποτέλεσε έκπληξη, καθώς σχεδόν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg προέβλεπαν την παράταση της μείωσης.

Υπό αυτό το πρίσμα, το αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate παράδοσης Αυγούστου ενισχύθηκε 2,9%, στα 71,79 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.