Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ διαβεβαίωσε σήμερα ότι ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream 2 θα ολοκληρωθεί μέσα σε μερικούς μήνες και ότι οι κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στο έργο αυτό την περασμένη εβδομάδα «δεν θα είναι καταστροφικές».

 

Εξάλλου, η νέα συμφωνία με την Ουκρανία για τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα απαλύνει τις συνέπειες των αμερικανικών κυρώσεων, εξήγησε.

Την περασμένη εβδομάδα, ένας από τους σημαντικότερους εργολάβους του έργου αποχώρησε λόγω των αμερικανικών κυρώσεων. Νωρίτερα σήμερα, η κοινοπραξία που κατασκευάζει τον αγωγό ανέφερε ότι απομένουν να τοποθετηθούν περίπου 160 χιλιόμετρα αγωγού μέσω του οποίου θα εφοδιάζονται η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες με ρωσικό φυσικό αέριο.

Η Μόσχα υποστηρίζει ότι η Ουάσινγκτον χρησιμοποιεί τις κυρώσεις ως οικονομικό όπλο για να αυξήσει τις πωλήσεις αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

«Φυσικά θα ολοκληρώσουμε την κατασκευή (του αγωγού)… Η Gazprom έχει εναλλακτικές επιλογές για το πώς θα τον τοποθετήσει. Θα χρειαστεί λίγος περισσότερος χρόνος, αλλά δεν είναι κάτι το σημαντικό», είπε ο Μεντβέντεφ μιλώντας σε δημοσιογράφους. Σύμφωνα με τον Ρώσο πρωθυπουργό, ο επιπρόσθετος χρόνος θα είναι περίπου δύο μήνες.

Ο αγωγός θα έχει μήκος 2.460 χιλιόμετρα όταν ολοκληρωθεί.

Η Ρωσία εξάγει φυσικό αέριο στην Ευρώπη και από άλλους αγωγούς, μέσω Ουκρανίας, Λευκορωσίας και από τον Nord Stream 1 που περνά από τη Βαλτική Θάλασσα και καταλήγει στη Γερμανία. Η Ευρώπη καλύπτει το ένα τρίτο των αναγκών της σε φυσικό αέριο από τον ρωσικό κολοσσό Gazprom.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ