Το Κρεμλίνο μελέτησε προσεκτικά το κείμενο της αμερικανογερμανικής συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream-2, διαπιστώνοντας ότι υπάρχουν σημεία τα οποία χαιρετίζει, αλλά και σημεία με τα οποία διαφωνεί, και δηλώνει κατηγορηματικά ότι η Ρωσία ήταν και παραμένει εγγυητής της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη.

Στις δηλώσεις αυτές προέβη ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, με αφορμή την συμφωνία ΗΠΑ-Γερμανίας για τον αγωγό φυσικού αερίου που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο από την Ρωσία στην Γερμανία.

Ο Πεσκόφ ανέφερε ότι η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελλα Μέρκελ ενημέρωσε τον Βλαντίμιρ Πούτιν για το περιεχόμενο της συμφωνίας, λέγοντας ότι «στο κείμενο υπάρχουν κάποια σημεία με τα οποία δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε και κάποια σημεία τα οποία είμαστε έτοιμοι να χαιρετίσουμε».

«Η Ρωσία ήταν πάντα και παραμένει υπεύθυνος εγγυητής της ενεργειακής ασφάλειας τόσο στην ευρωπαϊκή ήπειρο, όσο και σε παγκόσμια κλίμακα» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, με αφορμή κάποιες θέσεις της συμφωνίας με τις οποίες η Μόσχα διαφωνεί.

Συγκεκριμένα ο Πεσκόφ επισήμανε την διαφωνία του Κρεμλίνου με την αναφορά στο κείμενο της συμφωνίας, στην οποία «γίνεται λόγος για την διαρκή χρήση εκ μέρους της Ρωσίας του ενεργειακού ζητήματος ως όπλου και ως εργαλείου άσκησης πολιτικών πιέσεων», λέγοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμρ Πούτιν επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι η Ρωσία ποτέ δεν χρησιμοποίησε τους ενεργειακούς της πόρους ως εργαλείο άσκησης πολιτικών πιέσεων.

Το Κρεμλίνο δεν συμφωνεί και με την διατύπωση της συμφωνίας που λέει ότι η Ρωσία προβαίνει σε επιβλαβείς ενέργειες και εκδηλώνει επιθετικότητα στην Ουκρανία, αλλά και εκτός των ορίων της Ουκρανίας. «Ούτε στην Ουκρανία , ούτε εκτός των ορίων της δεν υπήρξε καμία επιθετικότητα εκ μέρους της Ρωσίας , ούτε προέβη η προβαίνει σε επιβλαβείς ενέργειες».

Αναφερόμενος στο θέμα της παράτασης της συμφωνίας που υπάρχει με την Ουκρανία για την διέλευση του φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, ο Πεσκόφ είπε ότι η παράταση της διέλευσης του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας μετά το 2024, θα μπορεί να ορισθεί αποκλειστικά από το πόσο αποδοτική θα είναι από οικονομικής απόψεως. «Αυτό είναι ζήτημα αποκλειστικά οικονομικής σκοπιμότητας και απόδοσης» είπε ο Πεσκόφ.