Το Κρεμλίνο διαβεβαίωσε την Τετάρτη ότι η λειτουργία του αμφιλεγόμενου, πρόσφατα ολοκληρωμένου αγωγού Nord Stream 2 θα εξισορροπήσει τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, οι οποίες φτάνουν τα ιστορικά υψηλά.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ταχύτερη δυνατή έναρξη λειτουργίας του Nord Stream 2 θα εξισορροπήσει σημαντικά τις παραμέτρους των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη», διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής ενημέρωσης. Την Τετάρτη, οι τιμές έφθασαν τα 79,31 ευρώ ανά μεγαβατώρα, υψηλό όλων των εποχών στην ευρωπαϊκή αγορά αναφοράς, αφού εκτινάχθηκε κατά σχεδόν 30% από την αρχή της εβδομάδας.

Σε μια σημείωση που κυκλοφόρησε αργά το βράδυ της Τρίτης, η Goldman Sachs αναφέρει ότι το ρεκόρ τιμών οφείλεται στα «εξαιρετικά χαμηλά» επίπεδα αποθήκευσης στην Ευρώπη, παρά την πρόβλεψη για κρύο χειμώνα. Η Ρωσία έχει μετριάσει τις εξαγωγές της τους τελευταίους μήνες, εκπληρώνοντας μεν τις δεσμεύσεις της αλλά δεν ανταποκρίνεται στην αυξημένη ζήτηση, ιδίως λόγω της πυρκαγιάς τον Αύγουστο σε μεγάλο εργοστάσιο της γιγαντιαίας Gazprom.

Ορισμένοι, ιδίως οι ουκρανικές αρχές, κατηγορούν τη Μόσχα ότι αυξάνει την πίεση στις τιμές για να επιταχύνει την έναρξη λειτουργίας του αμφιλεγόμενου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, που ολοκληρώθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου και τώρα περιμένει το πράσινο φως από τη γερμανική ρυθμιστική αρχή.

Η Ουκρανία, ορκισμένος εχθρός της Ρωσίας, πληρώνεται για τη διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, και επομένως πολεμά το έργο Nord Stream 2 που το παρακάμπτει και το οποίο θεωρεί «γεωπολιτικό όπλο».

Πηγή:naftemporiki.gr με πληροφορίες από τη Le Figaro