Ο φορέας εκμετάλλευσης του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, η Nord Stream 2 AG με έδρα την Ελβετία, διέψευσε τα δημοσιεύματα περίυποβολής αίτησης πτώχευσης μετά την επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων. Διακόπτει αναγκαστικά μόνο τις συμβάσεις των υπαλλήλων της, μέχρι να υπάρξει αλλαγή της σημερινής υστερίας...

Η Nord Stream 2 AG «ενημέρωσε μόνο τις τοπικές αρχές ότι η εταιρεία έπρεπε να τερματίσει τις συμβάσεις με τους υπαλλήλους μετά την επιβολή των κυρώσεων των ΗΠΑ», ανέφερε σε δήλωση την Τετάρτη.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, η διάψευση έγινε αφότου αξιωματούχος είπε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο SRF την Τρίτη ότι η Nord Stream 2 AG, της οποίας ο αμφιλεγόμενος αγωγός μέσω της Βαλτικής Θάλασσας θα μετέφερε ρωσικό αέριο στην Ευρώπη, κήρυξε πτώχευση. Υπενθυμίζεται ότι ο αγωγός έχει ολοκληρωθεί και έχει γεμίσει με αέριο, αλλά αναμένει γερμανική πιστοποίηση.

Οι αναφορές περί πτώχευσης έρχονται αφότου η Γερμανία ενημέρωσε την περασμένη εβδομάδα ότι παγώνει την πιστοποίηση και μετά την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ στη Nord Stream 2 AG, η οποία εδρεύει στο Zug.

Μιλώντας στο SRF το απόγευμα της Τρίτης, η Silvia Thalmann-Gut, οικονομική διευθύντρια για το καντόνι του Zug, είπε ότι οι Αρχές είχαν ενημερωθεί πως η επιχείρηση δεν ήταν σε θέση να συνεχίσει τις δραστηριότητές της.

Η Nord Stream 2 AG ανήκει στον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom, υπεύθυνος για περίπου το ένα τρίτο των ευρωπαϊκών εισαγωγών φυσικού αερίου. Η Μόσχα εξακολουθεί να πιστεύει ότι η Ευρώπη μπορεί, στο μέλλον, να χρησιμοποιήσει τον αγωγό, ειδικά εν μέσω ανόδου των τιμών του φυσικού αερίου.

«Η κοινή λογική και η οικονομική σκοπιμότητα υπαγορεύουν την ανάγκη για το συντομότερο δυνατό λανσάρισμα αυτής της δομής. Ωστόσο, η υστερία σε σχέση με την τρέχουσα πραγματικότητά μας το καθιστά αδύνατο προς το παρόν», δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Ας ελπίσουμε ότι όλη αυτή η υστερία θα περάσει τελικά», πρόσθεσε.