Οι διεθνείς αγορές πετρελαίου έχασαν περίπου το ένα πέμπτο της αξίας τους το 2020 καθώς τα αυστηρά lockdown για τον κορονοϊό παρέλυσαν μεγάλο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά οι τιμές έχουν ανακάμψει σημαντικά από τα χαμηλά επίπεδά τους μετά τα μέτρα στήριξης που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις.

Στη σημερινή τελευταία συνεδρίαση για το 2020, η τιμή του μπρεντ υποχωρούσε κατά 8 σεντς ή 0,2% στα 51,55 δολάρια το βαρέλι και η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) σημείωνε απώλειες 13 σεντς ή 0,3% στα 48,27 δολάρια. Οι τιμές του μπρεντ και του WTI έχουν υπερδιπλασιαστεί από τα χαμηλά επίπεδα δεκαετίας που σημειώθηκαν τον Απρίλιο, αφήνοντας πίσω μία χρονιά η οποία σημαδεύτηκε από τις, για πρώτη φορά, αρνητικές τιμές του αμερικανικού αργού που σόκαραν τους επενδυτές παγκοσμίως.

Οι ασιατικές μετοχές κινήθηκαν ελαφρά ανοδικά σήμερα και αναμενόταν να κλείσουν το 2020 σε υψηλά επίπεδα - ρεκόρ μετά την περαιτέρω πτώση του δολαρίου έναντι των περισσότερων άλλων μεγάλων νομισμάτων που προκάλεσαν οι αυξανόμενες ελπίδες των επενδυτών για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Το δολάριο κλείνει το 2020 με μία πτωτική πορεία, με τους επενδυτές να στοιχηματίζουν ότι μία ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας θα διοχετεύσει χρήματα σε πιο ριψοκίνδυνα στοιχεία ενεργητικού, παρά το ότι οι ΗΠΑ πρέπει να δανειστούν ακόμη περισσότερο για να χρηματοδοτήσουν τα εκτινασσόμενα δίδυμα ελλείμματά τους.

Οι παγκόσμιες αγορές εμπορευμάτων αναμένεται να κλείσουν δυναμικά το 2020, με την ανάκαμψη της ζήτησης και τα ευρύτερα εφαρμοζόμενα πακέτα στήριξης να αυξάνουν τις τιμές. Οι εμβολιασμοί για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και η δημοσιονομική στήριξη ύψους τρισεκατομμυρίων δολαρίων αναμένεται να ενισχύσουν τις επενδύσεις και γενικότερα τις δαπάνες το 2021.

Βραχυπρόθεσμα, οι ανησυχίες για τα lockdown για τον κορονοϊό είναι πιθανό να περιορίσουν τα κέρδη. Μία νέα μετάλλαξη του ιού στη Βρετανία οδήγησε στην εκ νέου επιβολή περιορισμών στις μετακινήσεις, πλήττοντας τη βραχυπρόθεσμη ζήτηση πετρελαίου και επηρεάζοντας αρνητικά τις τιμές, ενώ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και τα κρούσματα έχουν εκτιναχθεί σε τμήματα της Ευρώπης και της Αφρικής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ