Μπορεί οι τιμές του φυσικού αερίου να βρίσκονται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, εντούτοις το ενδιαφέρον για εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG παραμένει ισχυρό.

Αυτό τουλάχιστον καταδεικνύουν τα επίσημα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ για το πρόγραμμα εκφορτώσεων LNG στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Πιο συγκεκριμένα κατά το δίμηνο Αυγούστου Σεπτεμβρίου, στο LNG Terminal του ΔΕΣΦΑ αφίχθηκαν ή πρόκειται να αφιχθούν συνολικά 6 φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου, για λογαριασμό και των έξι μεγάλων παικτών της εγχώριας αγοράς φυσικού αερίου.

Ήδη στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου αφίχθηκαν 2 φορτία, το πρώτο για λογαριασμό της ΔΕΗ και της Motor Oil και το δεύτερο για λογαριασμό της Elpedison.  Θα ακολουθήσει ένα ακόμη φορτίο για λογαριασμό της Mytilineos και του Ήρωνα. Η συνολική ποσότητα υγροποιημένου φυσικού αερίου που θα εισαχθεί στη Ρεβυθούσα τον Αύγουστο φτάνει τα 376 χιλιάδες κυβικά μέτρα.

Για το Σεπτέμβριο έχουν προγραμματιστεί ακόμη 3 εκφορτώσεις: η πρώτη θα είναι για λογαριασμό της ΔΕΗ και της Motor Oil Hellas για συνολική ποσότητα 146 χιλιάδων κυβικών μέτρων.  Η δεύτερη θα είναι για λογαριασμό της ΔΕΠΑ για ποσότητα 73 χιλιάδων κυβικών μέτρων και η τρίτη για την Elpedison για 147 χιλιάδες κυβικά μέτρα. Δηλαδή εάν αθροιστούν και οι ποσότητες του Σεπτεμβρίου, το τελευταίο δίμηνο οι εισαγωγές LNG στη Ρεβυθούσα ξεπερνούν τις 742 χιλιάδες κυβικά μέτρα.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, η ζήτηση για εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου προέρχεται πρωτίστως από τους ηλεκτροπαραγωγούς, οι οποίοι αναζητούν στην διεθνή αγορά ευκαιρίες προκειμένου να περιορίσουν το κόστος καυσίμου και να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη διεθνή αγορά η τιμή του φυσικού αέριου για συμβόλαιο TTF παραμένει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα πάνω από τα 45 ευρώ, έχοντας υπερδιπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες. Μόλις τον περασμένο Μάρτιο η τιμή του φυσικού αερίου βρισκόταν κάτω από τα 16 ευρώ.

Πηγή: capital.gr