Την αισιοδοξία του πως το πολύ μεγάλο πρότζεκτ του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό θα αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά μέσα στο 2019, εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development , Οδυσσέας Αθανασίου, μιλώντας στο συνέδριο του ΣΕΒ με θέμα «Σχεδιάζουμε το μέλλον με επενδύσεις».

Για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια που το θέμα της ανάπλασης του παλιού αεροδρομίου έχει μείνει πρακτικά στάσιμο, οι άνθρωποι της Lamda Development, της εταιρείας που επιλέχθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ για να φέρει εις πέρας αυτό το τεράστιο έργο (επένδυση ύψους 8 δισ. ευρώ) δείχνουν να είναι αισιόδοξοι πως οι εργασίες θα ξεκινήσουν.

Αυτό αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως από τη νέα χρονιά «θα μπορούμε στο Ελληνικό να δείχνουμε εικόνα εργασιών και όχι εγκαταλειμμένης έκτασης».

Στα «μαθήματα», που όπως είπε εξήχθησαν από το project, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η ανάγκη για διαφάνεια, φιλικό επενδυτικό περιβάλλον, συνεργασία με τις κρατικές αρχές, τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και ισχυρή πολιτική βούληση σε όλο το φάσμα. Επιπροσθέτως, συμφώνησε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννη Δραγασάκη, πως η ανάπτυξη και οι επενδύσεις είναι κοινωνική διαδικασία και η επένδυση πρέπει να αποκτά κοινωνική νομιμοποίηση.

Η επένδυση

Αναφερόμενος στα έργα της πρώτης πενταετίας- δεδομένου ότι η επένδυση για την αξιοποίηση των 6.200 στρεμμάτων θα γίνει σταδιακά σε βάθος χρόνου- ο κ. Αθανασίου ανέφερε ότι θα προηγηθούν η ανάπτυξη της παραλιακής ζώνης, με τουριστικές και εμπορικές αναπτύξεις, οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις πάνω από τον Αγιο Κοσμά, ο οικιστικός Πύργος, η δημιουργία της αναβαθμισμένης παραλίας 1,5 χιλιομέτρων και παραπλεύρως το ενυδρείο -ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη-, το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στην Ελλάδα αλλά και το Μητροπολιτικό πάρκο. «Το μέγεθος της ανάπτυξης είναι πολύ μεγάλο, η έκταση είναι τρείς φορές όσο το Μονακό και από περιβαλλοντικής άποψης, το Μητροπολιτικό πάρκο είναι 20 φορές ο Εθνικός κήπος. Υπάρχει μία τεράστια διαφορετικότητα και ποικιλομορφία ως προς τις επενδύσεις που θα γίνουν, με υποδομές σε διαχείριση απορριμμάτων, υδάτων, στον τεχνολογικό τομέα, τον ιατρικό κλάδο, σε εκπαιδευτικά κέντρα, σε τουριστικές εγκαταστάσεις κ.α.. Θεωρούμε ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν νέο προορισμό στην Αθήνα για πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες, είτε αυτές έχουν να κάνουν με τον εκπαιδευτικό τομέα, π.χ. τις φιλοσοφικές σπουδές, την ιστορία και τον πολιτισμός, με τον ιατρικό τουρισμό κ.τ.λ..