Έμπρακτη ψήφο εμπιστοσύνης στο υψηλής τεχνολογικής ποιότητας, εγχώριο επιστημονικό δυναμικό δίνει ο αμερικανικός κολοσσός της Tesla, με τη δημιουργία θυγατρικής στην Ελλάδα. Η αμερικανική πολυεθνική, μέσω της ολλανδικής θυγατρικής της, φαίνεται να επιβεβαιώνει δημοσιεύματα ελληνικών ΜΜΕ, που τη θέλουν να αποκτά εταιρική βάση στην Ελλάδα.

Η πλέον προηγμένη τεχνολογικά αυτοκινητοβιομηχανία στην κατασκευή ηλεκτρικών μοντέλων, η οποία, παράλληλα, έχει εκτείνει τη δραστηριότητά της στον τομέα της ενέργειας, αλλά και της διαστημικής τεχνολογίας, προτίθεται να εγκαταστήσει στη χώρα δικό της κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης (Research & Development-R&D). Το εταιρικό “όχημα” της Tesla στην Ελλάδα φέρει την επωνυμία Tesla Greece και καταχωρήθηκε στα μητρώα του ΓΕΜΗ Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου ως μονοπρόσωπη ΙΚΕ, με έδρα την Αγία Παρασκευή Αττικής. Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει στον Τύπο - και σε ένα βαθμό έχουν επιβεβαιωθεί από στελέχη της Tesla και Έλληνες κυβερνητικούς αξιωματούχους - η επένδυση στο κέντρο R&D αφορά τους ηλεκτρικούς κινητήρες των οχημάτων της, ενώ το κέντρο θα εγκατασταθεί σε κτίριο του Τεχνολογικού Πάρκου του Ερευνητικού Κέντρου “Δημόκριτος”.

Να σημειωθεί, μάλιστα, ότι ο Αμερικανός επιχειρηματίας Elon Mask, που βρίσκεται στο τιμόνι της Tesla έχει, ήδη, Έλληνες μηχανικούς στην ομάδα του, όπως τον επικεφαλής σχεδιαστή ηλεκτροκινητήρων, κ. Κωνσταντίνο Λάσκαρη.

Η εταιρεία

Το Tesla ιδρύθηκε το 2003 από μια ομάδα μηχανικών, που οραματίστηκαν την αυτοκίνηση βασισμένη σε ηλεκτρικά οχήματα και θέλησαν να αποδείξουν ότι τα ηλεκτρικά οχήματα μπορεί να είναι καλύτερα, πιο γρήγορα και πιο διασκεδαστικά απ’ ό, τι τα βενζινοκίνητα. Σήμερα, η Tesla κατασκευάζει όχι μόνο ηλεκτροκίνητα οχήματα, αλλά και άπειρα κλιμακούμενα προϊόντα ενέργειας, συνεχίζοντας να σχεδιάζει έναν αυτοκινούμενο κόσμο που δεν βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα και κινείται προς ένα μέλλον με μηδενικές εκπομπές.

Τα οχήματα της Tesla παράγονται στο εργοστάσιο της στο Fremont της Καλιφόρνια, όπου παράγεται και η συντριπτική πλειοψηφία των εξαρτημάτων του οχήματος.

Για τη δημιουργία ενός ολόκληρου οικοσυστήματος βιώσιμης ενέργειας, η Tesla κατασκευάζει, επίσης, ένα μοναδικό σύνολο ενεργειακών λύσεων, παρέχοντας στους ιδιοκτήτες κατοικιών, σε ιδιωτικές εταιρείες και σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας τη δυνατότητα διαχείρισης της παραγωγής, αποθήκευσης και κατανάλωσης ανανεώσιμης ενέργειας.

“Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, οι ηλεκτρικές στήλες και η παραγωγή και αποθήκευση ανανεώσιμης ενέργειας υπάρχουν, ήδη, ως ανεξάρτητοι τομείς. Αλλά όταν συνδυαστούν, γίνονται ακόμη πιο ισχυροί. Αυτό είναι το μέλλον που θέλουμε”, αναφέρει η εταιρεία στην ιστοσελίδα της.

Πηγή: sepe.gr

Ο «Δημόκριτος» καλωσόρισε την Tesla Greece στο Τεχνολογικό του Πάρκο

Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Tesla του δισεκατομμυριούχου Έλον Μασκ, ιδιοκτήτη και της αεροδιαστημικής εταιρείας Space X, συνέστησε την εταιρεία Tesla Greece με έδρα το Τεχνολογικό Πάρκο «Λεύκιππος» του «Δημόκριτου».

Πρόκειται -σε τουλάχιστον πρώτη φάση- για ένα μικρό γραφείο έρευνας και ανάπτυξης στην Αθήνα, που θα αποτελείται από μια εξειδικευμένη ομάδα μηχανικών και θα εστιασθεί στην ανάπτυξη τεχνολογίας ηλεκτρικών κινητήρων.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Space X προκάλεσε διεθνή αίσθηση, καθώς έστειλε στο διάστημα έναν μεγάλο πύραυλο Falcon Heavy της Tesla με ένα σπορ ηλεκτρικό αυτοκίνητο Tesla Roadster.

Με ανακοίνωσή του το ερευνητικό κέντρο «Δημόκριτος» εξέφρασε «ιδιαίτερη ικανοποίηση που ένας κολοσσός της παγκόσμιας καινοτομίας επέλεξε τον "Δημόκριτο" για την εγκατάσταση ενός από τα κορυφαία ερευνητικά του τμήματα, αυτό του σχεδιασμού ηλεκτρικών κινητήρων. Είμαστε πολύ ευτυχείς που θα υποδεχτούμε όλους τους ταλαντούχους Έλληνες μηχανικούς, που θα επιστρέψουν για να εργαστούν στο πλάι μας».

Όπως επισημαίνει ο «Δημόκριτος», «δημιουργούνται δυνατότητες για σημαντικές ερευνητικές και αναπτυξιακές συνεργασίες τόσο για τις ερευνητικές ομάδες του Κέντρου, όσο και για τις 30 και πλέον εταιρείες καινοτομίας που ήδη λειτουργούν στο Πάρκο. Η καθημερινότητα στον "Δημόκριτο" θα αποκτήσει μια πρωτόγνωρη αναπτυξιακή δυναμική. Τους τελευταίους μήνες, η συνεργασία μας για την προετοιμασία του εγχειρήματος με τους μηχανικούς της Tesla, τον κ. Κωνσταντίνο Λάσκαρη και τον κ. Κωνσταντίνο Μπούρχα, υπήρξε εξαιρετικά εποικοδομητική και προπάντων αποτελεσματική».

Ο ερχομός της Tesla Greece -με τη στήριξη του αναπληρωτή υπουργού Έρευνας Κ. Φωτάκη- επιβεβαιώνει ότι το Τεχνολογικό Πάρκο «Λεύκιππος» έχει μπει σε μία νέα περίοδο, χάρη και στη δυνατότητα αλληλεπίδρασης με το διεπιστημονικό ερευνητικό δυναμικό του «Δημοκρίτου», που δηλώνει αισιόδοξος για την άφιξη και άλλων εταιρειών διεθνούς εμβέλειας στο μέλλον, παράλληλα με τη στήριξη νεοφυών καινοτόμων επιχειρήσεων στα πρώτα τους βήματα.

Το ερευνητικό κέντρο εκτιμά ότι «το δυναμικό τεχνολογικό οικοσύστημα που αναπτύσσεται στο "Δημόκριτο", θα έχει πολύ σημαντικές θετικές επιπτώσεις για την Περιφέρεια και τους όμορους Δήμους». Στο πλαίσιο αυτό και λόγω της ανάγκης για περισσότερους χώρους, που είναι ήδη πολύ μεγάλη, ο «Δημόκριτος» εργάζεται εντατικά για την ανέγερση νέων κτιρίων που θα στεγάσουν τις εταιρείες στο Πάρκο του.

O αν. υπουργός Κώστας Φωτάκης για την ίδρυση της Τesla Greece: «Σηματοδοτεί την απαρχή ενός νέου τύπου επενδύσεων στη χώρα»

Η πρόσφατη ίδρυση της Tesla Greece, που καταρχάς θα εστιάσει σε δραστηριότητες Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D), σηματοδοτεί την απαρχή ενός νέου τύπου επενδύσεων στη χώρα, που βασίζονται στην έρευνα, την καινοτομία και την ένταση γνώσης, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας Κώστας Φωτάκης.

Όπως ανέφερε, στην επιτυχία του εγχειρήματος συνέβαλε η αποτελεσματική συνεργασία με τα Υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας και Ανάπτυξης, ενώ στόχος της πολιτικής του Τομέα Έρευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Παιδείας παραμένει η προσέλκυση στην Ελλάδα Τμημάτων R&D εταιρειών υψηλής τεχνολογίας.

«Αποτελεί απτό δείγμα εμπιστοσύνης στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας και το οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα μετά τον Αύγουστο του 2018», τονίζει ο κ.Φωτάκης και υπογραμμίζει ότι «όπως στελέχη της Tesla έχουν επισημάνει, ένα βασικό κίνητρο για την επιλογή της Ελλάδας ήταν το εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό που υπάρχει στη χώρα. Πρόκειται για τους Έλληνες μηχανικούς και τεχνικούς που προέρχονται από τα Ελληνικά δημόσια ΑΕΙ. Το στοιχείο αυτό αποδεικνύει την ποιότητα της εκπαίδευσης και κατάρτισης που αυτά προσφέρουν και που ατυχώς κάποιοι επιμένουν να αγνοούν, στην προσπάθειά τους να τα απαξιώσουν».

Ο υπουργός επισημαίνει επίσης ότι «η ίδρυση Τμήματος R&D της Tesla στην Ελλάδα συνοδεύεται με την επιστροφή Ελλήνων επιστημόνων που είναι στελέχη της και βεβαίως με το άνοιγμα προοπτικών για την απασχόληση άλλων, οι οποίοι με αυτόν τον τρόπο θα παραμείνουν στην Ελλάδα. Συνεισφέρει έτσι στην αναχαίτιση του brain drain για επιστήμονες με υψηλό βαθμό εξειδίκευσης».

Επιπλέον, εκτιμά ότι η παρουσία της Tesla Greece «αναμένεται να αποτελέσει καταλύτη και για άλλες επενδυτικές πρωτοβουλίες σε τομείς υψηλής τεχνολογίας, ακόμη και σε επίπεδο παραγωγής». Σύμφωνα με τον κ.Φωτάκη, «η εγκατάσταση μιας εταιρείας με τη διεθνή εμβέλεια που έχει η Tesla, στο Τεχνολογικό Πάρκο που λειτουργεί στο χώρο του Ερευνητικού Κέντρου «Δημόκριτος», έχει ήδη προκαλέσει το ενδιαφέρον και σε άλλες καινοτόμες εταιρείες να εγκατασταθούν εκεί, με προφανή οφέλη τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας και την ενίσχυση της Έρευνας που επιτελείται».