Αντέχει, τουλάχιστον προσώρας, ο Πειραιάς στην πανδημία, καθώς τα στοιχεία του επταμήνου 2020 δείχνουν οριακή μόνον αρνητική μεταβολή στη βασική εμπορική του δραστηριότητα, τη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων, την ώρα που τα άλλα μεγάλα λιμάνια της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών παρουσιάζουν μείωση της τάξεως του 10% και άνω.

Ειδικότερα, η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων και στους τρεις προβλήτες του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς δείχνει μείωση της τάξεως του 3% κατά το πρώτο επτάμηνο, ποσοστό που, σύμφωνα με πηγές της διοίκησης της θυγατρικής της Cosco Shipping, δεν μεταβάλλει τους αρχικούς στόχους της για ολόκληρο το έτος.

Αν και, όπως ξεκαθαρίζουν οι ίδιες πηγές, όλα θα εξαρτηθούν από την πανδημία και τη δυνατότητα της ζήτησης στην Ευρώπη να ανακάμψει, η αισιοδοξία πως ο Πειραιάς μπορεί να συνεχίσει να υπεραποδίδει έναντι των ανταγωνιστών του είναι διάχυτη. Οι μέχρι τώρα επιδόσεις, βεβαίως, οφείλονται και στο γεγονός πως η Cosco Shipping, έχοντας πετύχει στον Πειραιά υψηλή ανταγωνιστικότητα και ειδικότερα μεγάλη βελτίωση στους χρόνους διαχείρισης, διεκπεραίωσης και υψηλότατη ποιότητα υπηρεσιών, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, στηρίζει το λιμάνι διοχετεύοντας ένα σημαντικό τμήμα των εισερχόμενων εμπορευμάτων από την Ασία στην Ευρώπη μέσω του Πειραιά.

Παράλληλα, η ανάληψη της διαχείρισης του προβλήτα Ι του ΟΛΠ από το στελεχιακό και διοικητικό δυναμικό των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ, που έχουν υποπαραχωρηθεί στην Cosco από το 2009, έχει βελτιώσει σημαντικότατα τις επιδόσεις του κατά το πρώτο επτάμηνο του έτους. Υπενθυμίζεται πως ο προβλήτας Ι παρέμενε υπό τη διαχείριση του κρατικού ΟΛΠ για σχεδόν μία δεκαετία ακόμα μετά τη στιγμή που η κινεζική εταιρεία άρχισε να πραγματοποιεί αλματώδεις ρυθμούς ανάκαμψης στον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων που της παραχωρήθηκε.

Παρά τις λίαν ικανοποιητικές επιδόσεις στα εμπορευματοκιβώτια, οι υπόλοιπες δραστηριότητες του λιμανιού του Πειραιά έχουν επηρεαστεί πολύ περισσότερο από την πανδημία. Ειδικότερα, η κρουαζιέρα έχει πρακτικά καταρρεύσει, ενώ η επιβατική κίνηση στο λιμάνι της ακτοπλοΐας είναι σημαντικά μειωμένη, όπως άλλωστε και οι τουριστικές ροές. Κάμψη της τάξεως του 40% παρουσιάζει στο επτάμηνο, όμως, και η διακίνηση καινούργιων οχημάτων στο Car Terminal του ΟΛΠ, καθώς η ύφεση στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη βαθαίνει, περιορίζοντας τις αγορές νέων αυτοκινήτων. Κύκλοι του ΟΛΠ, πάντως, επισημαίνουν ότι αναμένουν όχι αμελητέα ενίσχυση της εν λόγω δραστηριότητας από τις αρχές του 2021, εξαιτίας της στροφής προς την ηλεκτροκίνηση μετά και τα σχετικά κίνητρα που νομοθέτησε η κυβέρνηση και την ανάγκη να αρχίσουν να αποθεματοποιούνται ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην ελληνική αγορά για να καλύψουν τη σχετική ζήτηση. Ανάλογη τάση είναι σε εξέλιξη και στην Ευρώπη εν γένει.

Αναμένοντας αυτή την ανάκαμψη που εκτιμάται ότι θα φέρουν τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, ο ΟΛΠ προχώρησε και σε μια επένδυση για την ψηφιοποίηση και βελτιστοποίηση των υπηρεσιών του σταθμού αυτοκινήτων. Κατόπιν σχετικού διαγωνισμού ανέθεσε στη γερμανική Inform το έργο για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας στη διακίνηση οχημάτων. Πρόκειται για σύστημα πληροφορικής (Inform Vehicle Logistics) το οποίο έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει τη «ζωντανή» παρακολούθηση κάθε μεμονωμένου οχήματος και της κατάστασής του από τη στιγμή που φθάνει στο λιμάνι μέχρι τη στιγμή που φεύγει από αυτό. Τέτοιου είδους υπηρεσίες, όπως και υπηρεσίες φόρτισης, αναμένεται να προσδώσουν πρόσθετη ανταγωνιστικότητα στο Car Terminal του ΟΛΠ τόσο για τα εισαγόμενα στην Ελλάδα αυτοκίνητα όσο και για αυτά που θα διοχετεύονται στην ευρύτερη ευρωπαϊκή αγορά.

Οσον αφορά τις εκτιμήσεις για την κρουαζιέρα, η «Κ» αντιλαμβάνεται ότι η διοικητική ομάδα του ΟΛΠ δεν αναμένει αξιοσημείωτη ανάκαμψη ούτε το 2021, καθώς η εν λόγω δραστηριότητα θεωρείται ως η πλέον αρνητικά επηρεασμένη από την πανδημία παγκοσμίως. Ετοιμάζεται όμως (επένδυση σε νέο προβλήτα κρουαζιέρας κ.λπ.), όπως αναφέρεται αρμοδίως, για να είναι κατάλληλα τοποθετημένη όταν η εν λόγω αγορά ανακάμψει, ώστε να αποσπάσει πολύ μεγαλύτερα μερίδια στη Μεσόγειο.

Πηγή: Εφημερίδα "Καθημερινή"