Στην σύναψη διαδοχικών συμφωνιών με στόχο την διασφάλιση της επάρκειας νικελίου ώστε να μην παρουσιαστούν προβλήματα στην παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων έχει προχωρήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα η Tesla, καθώς ο τεχνολογικός κολοσσός που ιδρύθηκε Έλον Μασκ προσπαθεί να βρεθεί αρκετά βήμα πιο μπροστά από τους ανταγωνιστές του, σε μία αγορά που βρίσκεται αντιμέτωπη με τις επιπτώσεις των κυρώσεων στην Ρωσία στον απόηχο της εισβολής στην Ουκρανία.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με δημοσίευμα του δικτύου Bloomberg, η Tesla υπέγραψε πρόσφατα μία συμφωνία με τον βραζιλιάνικο εξορυκτικό κολοσσό Vale SA για την προμήθεια νικελίου από τον Καναδά, σε μία απόπειρα να σιγουρέψει πως η προμήθεια του μετάλλου μέταλλο -που χρησιμοποιείται ευρέως στην βιομηχανία των EV- θα είναι εξασφαλισμένη κατά τους επόμενους μήνες.

Σημειώνεται πως η Ρωσία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς νικελίου στον κόσμο, γεγονός που δημιουργεί σημαντική ανησυχία στην αγορά, μετά την επιβολή εκατέρωθεν κυρώσεων στις εξαγωγές και εισαγωγές προϊόντων από την Δύση και την Ρωσία, καθώς εκτιμάται πως η ζήτηση για το μέταλλο θα εκτοξευθεί ως το 2030 στους 1,5 εκατ. τόνους, ποσότητα σχεδόν τριπλάσια σε σχέση με τη ζήτηση για το 2022 που θα ξεπεράσει οριακά τους 400.000 τόνους, σύμφωνα με τα στοιχεία του BloombergNEF. 

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η συμφωνία με την βραζιλιάνικη Vale SA δεν είναι η μόνη σχετική που έχει υπογράψει η Tesla, καθώς η εταιρεία προσπαθεί να καλύψει τις ανάγκες της σε νικέλιο, ενώ στο άμεσο μέλλον αναμένονται οι ανακοινώσεις για συνεργασία με αρκετούς ακόμα προμηθευτές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η απόφαση της Tesla αντανακλά την πρόθεση του Έλον Μασκ να διασφαλίσει την ομαλή ροή των πρώτων υλών για τις ανάγκες της αυτοκινητοβιομηχανίας ώστε να μειωθεί σε σημαντικό βαθμό η εξάρτησή της από τις συνθήκες που κυριαρχούν στο διεθνές γεωπολιτικό περιβάλλον.

«Η απόφαση της Tesla να διασφαλίσει τις προμήθειά της με νικέλιο αποτελεί το συγκριτικό και "κρυφό" της πλεονέκτημα από τους ανταγωνιστές της», σημειώνει ο Gene Munster, συνεργάτης της Loup Ventures, υπογραμμίζοντας την ίδια στιγμή πως «η εταιρεία συνεχίζει να είναι μερικά βήματα μπροστά από τους υπόλοιπους».