Την απόφαση να δρομολογήσει την οριστική της αποχώρηση από τη ρωσική αγορά ανακοίνωσε την Πέμπτη η Siemens δια στόματος του διευθύντος συμβούλου της εταιρείας Roland Busch.

«Συντασσόμαστε με τη διεθνή κοινότητα στην καταδίκη του πολέμου στην Ουκρανία και επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας στη στήριξη των ανθρώπων και στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας» ανέφερε ο CEO της γερμανικής εταιρείας, πριν ανακοινώσει τον τερματισμό κάθε δραστηριοποίησης της Siemens στην ρωσική αγορά.

Αυτή δεν ήταν μια απλή απόφαση, λαμβάνοντας υπόψη την υποχρέωσή μας να μεριμνήσουμε για τους συνεργάτες μας, αλλά και τις από πολλά χρόνια σχέσεις με τους πελάτες μας στην αγορά, στην οποία εργαζόμαστε σχεδόν 170 χρόνια», δήλωσε ο πρόεδρος της Siemens.

Η Siemens προσθέτει ότι θα συνεχίσει να παρέχει υποστήριξη στους συνεργάτες της «στο μέτρο των δυνατοτήτων». «Την ίδια στιγμή παρέχουμε ανθρωπιστική βοήθεια στους συναδέλφους μας και στον λαό της Ουκρανίας και μαζί με την διεθνή κοινότητα απευθύνουμε έκκληση για ειρήνη», αναφέρεται στο δελτίο Τύπου.

Σημειώνεται πως η Siemens απασχολεί περίπου 3.000 εργαζομένους στη Ρωσία, ενώ μέχρι πρότινος είχε κάνει γνωστή την απόφασή της να «παγώσει» όσα project βρίσκονταν σε εξέλιξη στην Ρωσία, ως απάντηση στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου.

Εκτός από τις οικιακές και τις ηλεκτρονικές συσκευές, η Siemens παρήγε μαζί με την εταιρεία «Ατμομηχανές των Ουραλίων» τα ηλεκτροκίνητα τρένα «Λάστοτσκα» και ηλεκτροκίνητες εμπορικές μηχανές, ενώ εξυπηρετούσε τα τρένα «Σαπσάν».

Παράλληλα, η εταιρεία ανακοίνωσε μείωση των καθαρών κερδών της σχεδόν κατά 50% στο α' τρίμηνο του 2022. Τα καθαρά κέρδη της Siemens στο α' τρίμηνο του έτους ανήλθαν στα 1,21 δισ. ευρώ έναντι κερδών 2,39 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2021, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν 1,73 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την εταιρεία, οι απομειώσεις και οι υπόλοιπες χρεώσεις που σχετίζονται με τη Ρωσία επηρέασαν την κερδοφορία της κατά περίπου 600 εκατ. ευρώ, κυρίως στον τομέα κινητικότητας.