Στην έγκριση της χορήγησης ενισχυτικής δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού της Pfizer σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών προχώρησε ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ.

Όπως σημειώνει το MarketWatch, ο εμβολιασμός των παιδιών με την ενισχυτική δόση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί τουλάχιστον πέντε μήνες μετά την ολοκλήρωση του αρχικού κύκλου εμβολιασμού με τις δύο πρώτες δόσεις.

Η έγκριση από πλευράς FDA έρχεται μετά την ολοκλήρωση της ανάλυσης δεδομένων μίας κλινικής έρευνας της Pfizer, στην οποία συμμετείχαν 67 παιδιά 5-11 ετών, τα οποία όπως αποδείχθηκε είχαν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων ένα μήνα μετά τη λήψη ενισχυτικής δόσης.

Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων δεν εντόπισε νέες ανησυχίες για την ασφάλεια, διαπιστώνοντας ότι τα παιδιά 5 έως 11 ετών εμφανίζουν τις ίδιες ήπιες παρενέργειες που έχουν και άλλα άτομα (οίδημα στο σημείο της ένεσης, κόπωση, πονοκέφαλος, πόνος στους μύες ή στις αρθρώσεις, ρίγη και πυρετός).

Όπως ανέφερε σχετικά ο Πίτερ Μαρκς, επικεφαλής του τμήματος του FDA που είναι υπεύθυνο για τα εμβόλια, τα δεδομένα των κλινικών ερευνών δείχνουν όλο και περισσότερο ότι η προστασία που παρέχεται από δύο δόσεις εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου.

«Ο FDA αποφάσισε ότι μια τρίτη δόση μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της προστασίας για τα παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας και τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων», πρόσθεσε ο Μαρκς.