Την ενίσχυση των δραστηριοτήτων της στον πολλά υποσχόμενο κλάδο της πληροφορικής, επιδιώκει η Ideal Holdings, η οποία, μέσω της προαιρετικής δημόσιας πρότασης για την απόκτηση της Byte, προχωρά στην μια από τις δύο εξαγορές που είχε προαναγγείλει ότι θα επιχειρήσει το τρέχον έτος.

Συμμετέχοντας ενεργά, στην έντονη κινητικότητα που καταγράφεται ευρύτερα στον κλάδο μάλιστα, η Ideal Holdings δεν προσδοκά μόνο να διευρύνει το αποτύπωμά της στον τομέα του ICT αλλά να συνεχίσει την πορεία της ως όμιλος συμμετοχών, όπου μέσω αυτοδιοικούμενων θυγατρικών, θα έχει ισχυρή παρουσία σε διάφορους επιχειρηματικούς τομείς.

Να θυμίσουμε ότι επιβεβαιώνοντας την φημολογία που υπάρχει όλο το προηγούμενο διάστημα, η Ideal Holdings κατέθεσε σήμερα δημόσια πρόταση για την απόκτηση της Byte, εταιρείας που δραστηριοποιείται στην υλοποίηση έργων πληροφορικής. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ideal, η δημόσια πρόταση είναι προαιρετική και έχει ως στόχο την απόκτηση τουλάχιστον του 70% των μετοχών της Byte. Το προσφερόμενο τίμημα ανέρχεται στα 2,10 ευρώ σε μετρητά, πλέον 0,397590 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές, γεγονός που ανεβάζει το τίμημα στην περιοχή των 3,5 ευρώ ανά μετοχή.

Η κίνηση της Ideal, δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι η εταιρεία την τελευταία διετία επιδιώκει σθεναρά να διευρύνει την γκάμα των δραστηριοτήτων της, επεκτεινόμενη μεταξύ άλλων και στον τομέα της Πληροφορικής, στον οποίο έχει ήδη προϋπηρεσία. Αρκεί να θυμίσουμε ότι προσφάτως εξαγόρασε την εταιρεία κυβερνοασφάλεια Netbull έναντι του ποσού των 6,5 εκατ. ευρώ ενώ πριν από λίγους μήνες ανακοίνωσε και την απόκτηση της Coleus Packaging (δραστηριοποιείται στον τομέα της συσκευασίας) στη Νότια Αφρική. Σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου μάλιστα, ο πρόεδρος της εταιρείας, Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, είχε προαναγγείλει αντίστοιχες κινήσεις, τονίζοντας εμφατικά ότι «μετά και από τις δύο αυτές εξαγορές οι επενδυτικοί στόχοι της Ideal διευρύνονται».

Σε αυτό το πλαίσιο, η κίνηση της Ideal χαρακτηρίζεται από παρατηρητές της αγοράς ως λογικό επόμενο, αφού ένας system integrator της ελληνικής αγοράς, με ικανή διοίκηση και με καλά οικονομικά μεγέθη, συμπληρώνει τις υφιστάμενες δραστηριότητες της εταιρείας. Αν δε, η προαιρετική δημόσια πρόταση αποφέρει καρπούς, η Ideal θα επιτύχει να διεκδικήσει, μέσω της Byte, μεγάλο μέρος των έργων πληροφορικής που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σημειωτέον ότι η Byte αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παίκτες στο χώρο των έργων ICT του Δημόσιου Τομέα. Το 2021 η εταιρεία, ακολουθώντας την ανοδική πορεία του κλάδου, κατέγραψε επιδόσεις – ρεκόρ με τον ενοποιημένο κύκλο εργασιών της να φτάνει τα 39,8 εκατ. ευρώ (+25,9% σε σχέση με το 2020), τα κέρδη προ φόρων τόκων κι αποσβέσεων (EBITDA) στα 5,63 εκατ. ευρώ (+62,1%) και τα καθαρά κέρδη στα 3,125 εκατ. Ευρώ.

Αξίζει να επισημανθεί ωστόσο, ότι μετά την προαιρετική δημόσια πρόταση της Ideal για την Byte, η τελευταία ξεκαθάρισε με ανακοίνωσή της «ότι δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις των βασικών μετόχων της για την πώληση των μετοχών της εταιρείας» (σ.σ. σημειωτέον ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Byte, κ. Σπύρος Βυζάντιος ελέγχει -μαζί με μέλη της οικογένειας του περίπου το 55,6% της εταιρείας, ενώ στο 18,55% ανέρχεται το ποσό που έχει ο όμιλος της Alpha Bank). Στην ίδια ανακοίνωση, η Byte δεσμεύτηκε ότι «σε περίπτωση που συντρέξει γεγονός, η δημοσιοποίηση του οποίου αναμένεται εύλογα να επηρεάσει την τιμή των μετοχών της, θα προβεί αμέσως, η ίδια, στη δημοσιοποίησή του, σύμφωνα με την πάγια τακτική της».

Ακόμα βέβαια κι αν δεν υπήρξαν διαπραγματεύσεις, παρατηρητές της αγοράς χαρακτήρισαν «δύσκολο» το να προχωρήσει η Ideal σε μία προαιρετική δημόσια πρόταση με στόχο, μάλιστα, την απόκτηση του 70% των μετοχών της Byte χωρίς να υπάρξει κάποια προκαταρκτική διερεύνηση με μέρος, έστω, των βασικών μετόχων της τελευταίας.