Οι ενεργοβόρες γαλλικές εταιρείες επιταχύνουν τα σχέδια έκτακτης ανάγκης και μετατρέπουν τους λέβητες φυσικού αερίου τους για να λειτουργούν με πετρέλαιο, καθώς επιδιώκουν να αποφύγουν τη διακοπή της παραγωγής τους, σε περίπτωση που οποιαδήποτε περαιτέρω μείωση της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου οδηγήσει σε διακοπές ρεύματος.

Όπως αναφέρει το Reuters, στελέχη της γαλλικής βιομηχανίας που συγκεντρώθηκαν το Σαββατοκύριακο σε ένα επιχειρηματικό και οικονομικό συνέδριο στη νότια Γαλλία, δήλωσαν ότι προετοιμάζονται για πιθανά μπλακ άουτ.

"Αυτό που κάναμε είναι ότι μετατρέψαμε τους λέβητες μας, ώστε να μπορούν να λειτουργούν με φυσικό αέριο ή πετρέλαιο, και μπορούμε ακόμη και να στραφούμε στον άνθρακα αν χρειαστεί", δήλωσε ο Florent Menegaux, το αφεντικό της Michelin, ενός από τους κορυφαίους κατασκευαστές ελαστικών στον κόσμο.

«Ο στόχος είναι να αποφευχθεί η ανάγκη να κλείσει ένα εργοστάσιο, σε περίπτωση που αντιμετωπίσουμε έλλειψη», πρόσθεσε, λέγοντας ότι ενώ είναι πιθανή η έλλειψη φυσικού αερίου στην Ευρώπη, το πετρέλαιο θα εξακολουθεί να είναι διαθέσιμο ως εναλλακτική λύση.

Χρειάζονται μέρες για να ξεκινήσει η παραγωγή ελαστικών σε ένα εργοστάσιο, είπε ο Menegaux, καθιστώντας απαραίτητη τη διατήρηση ενός σταθερού ενεργειακού εφοδιασμού.

Η Ρωσία τον Ιούνιο μείωσε τις ροές μέσω του αγωγού Nord Stream 1, της κύριας οδού για τη μεταφορά φυσικού αερίου στη Δυτική Ευρώπη, στο 40% της χωρητικότητας. Οι πολιτικοί και η βιομηχανία ανησυχούν ότι θα υπάρξουν περαιτέρω περιορισμοί εφοδιασμού που συνδέονται με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την οποία η Μόσχα περιγράφει ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, η βιομηχανία καταφεύγει σε πιο ρυπογόνα καύσιμα παρά σε αέριο, καθώς δίνει προτεραιότητα στην αντιμετώπιση του κόστους για την οικονομία, σε περίπτωση διακοπής της παραγωγής των επιχειρήσεων και της αύξησης των τιμών της ενέργειας, αντί για μακροπρόθεσμους στόχους για στροφή σε καύσιμα μηδενικών ρύπων.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ είπε στα κορυφαία εταιρικά στελέχη που συμμετείχαν στη διάσκεψη, ότι θα ήταν ανεύθυνο να μην προετοιμαστούν για ελλείψεις. «Ας προετοιμαστούμε για διακοπή του ρωσικού αερίου», τους είπε. «Σήμερα είναι το πιο πιθανό σενάριο».