Αύξηση εσόδων κατά 2,7% και προσαρμοσμένου EBITDA (AL) κατά 7,2% κατέγραψε ο Όμιλος ΟΤΕ για το Β' τρίμηνο του 2022 χάρη στις ισχυρές επιδόσεις τόσο της Ελλάδας όσο και της Ρουμανίας, όπως ανακοινώθηκε σήμερα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας, τα ενοποιημένα έσοδα του Ομίλου στο τρίμηνο διαμορφώθηκαν σε 849,6 εκατ. ευρώ ενώ η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA (AL) αυξήθηκε σε 332,8 εκατ. ευρώ, οδηγώντας σε ένα περιθώριο 39,2%. Τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 144,1 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 1,6% σε σχέση με το Β' τρίμηνο του 2021, αντανακλώντας το κόστος που σχετίζεται με το πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του τριμήνου. Οι προσαρμοσμένες επενδύσεις ανήλθαν σε 167,8 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 22,3% από το Β' τρίμηνο του 2021, λόγω της ανάπτυξης του δικτύου FTTH που είναι σε πλήρη εξέλιξη. Ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός του Ομίλου στις 30 Ιουνίου 2022 ήταν 532,4 εκατ. ευρώ μειωμένος κατά 32,3% σε σχέση με τις 30 Ιουνίου 2021, και αντιστοιχεί σε 0,4 φορές το ετήσιο προσαρμοσμένο ΕΒΙTDA.

Στην Ελλάδα, η ανάπτυξη συνεχίστηκε για ακόμα ένα τρίμηνο, με τα έσοδα να αυξάνονται κατά 1,9%, στα 773,1 εκατ. ευρώ και το προσαρμοσμένο EBITDA (AL) κατά 5,1% κυρίως λόγω των ισχυρών επιδόσεων στην κινητή.

O αριθμός των συνδρομητών υπηρεσιών οπτικών ινών του ΟΤΕ, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, συνέχισε να αυξάνεται στο δεύτερο τρίμηνο, αγγίζοντας τα 1,4 εκατ. Η συνδρομητική βάση πελατών FTTH του ΟΤΕ αυξήθηκε κατά 17 χιλιάδες στο τρίμηνο, αγγίζοντας τις 92 χιλιάδες και αναμένεται να αυξάνεται σταθερά, καθώς αναπτύσσεται το δίκτυο. Ήδη, το δίκτυο FTΤΗ είναι διαθέσιμο σε 674 χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Στις 30 Ιουνίου, ο συνολικός αριθμός των συνδρομητών τηλεόρασης ανήλθε σε 642 χιλιάδες, αυξημένος κατά 10,8% σε ετήσια βάση, χάρη στη streaming υπηρεσία της COSMOTE TV και το ελκυστικό τηλεοπτικό περιεχόμενο. Στην κινητή, τα έσοδα από υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 4,7%, υποστηριζόμενα από την ισχυρή ανάκαμψη των εσόδων περιαγωγής, τα οποία αυξήθηκαν κατά 83% και ξεπέρασαν τα επίπεδα προ πανδημίας. Εξαιρουμένων των εσόδων περιαγωγής, τα έσοδα από υπηρεσίες κινητής θα είχαν αυξηθεί κατά 2%-3% λόγω της θετικής επίδοσης στα έσοδα καρτοκινητής και στα έσοδα από υπηρεσίες συμβολαίου, αποτέλεσμα της πετυχημένης προώθησης των υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας του ΟΤΕ, κυρίως στον τομέα των συμβολαίων.

Στη Ρουμανία, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 4,7% και διαμορφώθηκαν στα 78,2 εκατ. ευρώ καθώς τα έκτακτα έσοδα από υπηρεσίες MVNO μαζί με τα υψηλότερα έσοδα από πωλήσεις συσκευών υπεραντιστάθμισαν την πτώση των εσόδων από υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας λόγω της μείωσης στα τέλη τερματισμού.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η Διοίκηση του ΟΤΕ διατηρεί τους στόχους που έχει θέσει για το 2022. Οι προσαρμοσμένες επενδύσεις του Ομίλου εκτιμάται ότι θα αυξηθούν στα 620 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ οι ελεύθερες ταμειακές ροές εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 600 εκατ. ευρώ περίπου. Η συνολική Αμοιβή προς τους Μετόχους για το 2022 θα ανέλθει σε 500 εκατ. ευρώ και θα επιμεριστεί ισόποσα σε προτεινόμενο μέρισμα που αντιστοιχεί σε Euro0,558 ανά μετοχή, και σε Πρόγραμμα Απόκτησης Ιδίων Μετοχών ύψους 250 εκατ. περίπου ευρώ. Το μέρισμα καταβλήθηκε στις 7 Ιουλίου 2022.

Mιχ. Τσαμάζ: Πετύχαμε ακόμη ένα ισχυρό τρίμηνο - Πίστη στη στρατηγική μας την οποία θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε απαρέγκλιτα

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ δήλωσε «Πετύχαμε ένα ακόμη ισχυρό τρίμηνο, ενισχύοντας τη δυναμική του ΟΤΕ σε ένα δύσκολο περιβάλλον, με γεωπολιτικές προκλήσεις και πληθωριστικές πιέσεις». Και πρόσθεσε «Στην Ελλάδα, ενισχύσαμε τα έσοδα από υπηρεσίες κινητής, ενώ στη σταθερή υλοποιήσαμε σειρά πρωτοβουλιών, όπως η δωρεάν αναβάθμιση των ευρυζωνικών ταχυτήτων, δίνοντας περισσότερη αξία στις υπηρεσίες που παρέχουμε και ενισχύοντας την πιστότητα των πελατών. Η κερδοφορία EBITDA στην Ελλάδα αυξήθηκε για ένα ακόμη τρίμηνο, παρά τον αντίκτυπο στα κόστη μας από τις υψηλότερες τιμές, ιδίως για ενέργεια, τις οποίες έχουμε απορροφήσει χωρίς να επιβαρύνουμε τους πελάτες μας.

Στη Ρουμανία, τα έσοδα και η κερδοφορία αυξήθηκαν καθώς η εταιρεία λειτουργεί όλο και πιο αποτελεσματικά ως πάροχος αποκλειστικά κινητής τηλεφωνίας.

Για το δεύτερο μισό του έτους, εκτιμούμε ότι η ανάκαμψη του τουρισμού και των εσόδων από περιαγωγή, καθώς και ο περιορισμός του κόστους σε ορισμένους τομείς, θα συμβάλλουν στο να αντιμετωπίσουμε πιθανές προκλήσεις σε ένα ολοένα και πιο αβέβαιο περιβάλλον. Συνεχίζουμε τις επενδύσεις σε FTTH και 5G, έχουμε πίστη στη στρατηγική μας, την οποία θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε απαρέγκλιτα, και επιβεβαιώνουμε τους στόχους που έχουμε θέσει για το σύνολο του έτους».