Οι φόροι σε εταιρείες ενέργειας ώστε να βοηθούν οι πιο αδύναμοι οικονομικά άνθρωποι, είναι «αναπόφευκτοι», σύμφωνα με τον πρώην CEO της Shell, Μπεν βαν Μπέρντεν.

Τα νοικοκυριά στο Ηνωμένο Βασίλειο δέχονται πιέσεις από τους αυξανόμενους λογαριασμούς ενέργειας καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκτοξευθεί στα ύψη με τον απερχόμενο και επί 10 έτη επικεφαλής της Shell, να επισημαίνει πως οι επιχειρήσεις στον συγκεκριμένο κλάδο «δεν μπορούν να συμπεριφέρονται με τρόπο που «να βλάπτει ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας».

Μιλώντας στην εκδήλωση Energy Intelligence Forum υπογράμμισε πως «με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση που θα έχει ως αποτέλεσμα την προστασία των φτωχότερων. Αυτό σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να φορολογούν τους ανθρώπους σε αυτό το δωμάτιο για να το πληρώσουν - νομίζω ότι πρέπει απλώς να το αποδεχτούμε ως κοινωνική πραγματικότητα».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι οι φόροι μπορούν να εισαχθούν «έξυπνα» εκτιμώντας πως η νέα φορολόγηση επί των κερδών δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποφευχθεί.

Οι τιμές της ενέργειας εκτινάχθηκαν όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία νωρίτερα φέτος, αν και οι τιμές είχαν ήδη ανέβει καθώς οι οικονομίες άρχισαν να ανακάμπτουν από τα lockdown για την Covid-19.