Το αργό πετρέλαιο θα μπορούσε σύντομα να βρεθεί σε έλλειψη το 2024 σύμφωνα με την Goldman Sachs, καθώς η παραγωγική ικανότητα μειώνεται και οι ανεπαρκείς επενδύσεις απειλούν τη μελλοντική προσφορά.

Μιλώντας στο περιθώριο εκδήλωσης στη Σαουδική Αραβία, ο κορυφαίος αναλυτής εμπορευμάτων της Goldman Sachs, Τζέφρι Κέρι, δήλωσε, ότι η βιομηχανία δεν ξοδεύει αρκετά για να εξασφαλίσει τη μελλοντική παραγωγή με αποτέλεσμα η αγορά πετρελαίου να είναι αντιμέτωπη με σοβαρό πρόβλημα εφοδιασμού το επόμενο έτος ενώ η τιμή για το Brent θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Η αυξανόμενη ζήτηση από την Κίνα και οι κυρώσεις στα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα θα συμβάλουν στις ελλείψεις που αναμένεται να εκδηλωθούν ήδη από το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Πλέον υπάρχει ισορροπία, επειδή η Κίνα δεν έχει ακόμη ανακάμψει πλήρως όμως μέχρι το 2024 θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα.

Ο αναλυτής προσέθεσε πως «ο κύκλος αύξησης των τιμών των εμπορευμάτων αυτός θα είναι ολοένα και μεγαλύτερος, αφού η αγορά πετρελαίου θα αποδειχθεί ελλειμματική μέχρι τον Μάιο». Ο Κάρι υπογραμμίζει πως ο ΟΠΕΚ+ θα άρει το πλαφόν παραγωγής του με απώτερο στόχο τη μελλοντική του αύξηση. Παράλληλα, τόνισε πως «αυτή τη στιγμή, έχουμε πλεόνασμα πετρελαίου αφού η κινεζική οικονομία δεν έχει προλάβει να ανακάμψει σημαντικά. Η προσφορά πετρελαίου θα αποδειχθεί προβληματική όταν η ζήτηση ξεπεράσει την προσφορά. Το ερώτημα έγκειται στο αν η παραγωγική ικανότητα των πετρελαιοπαραγωγών κρατών θα μειωθεί υπό της ζήτησης. Μέχρι το 2024 ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε σημαντικό πρόβλημα ελλείψεων στον τομέα της ενέργειας».

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, τόνισε πρόσφατα πως «υπάρχει τεράστια έλλειψη σε υποδομές διύλισης», φαινόμενο το οποίο ενισχύει την έλλειψη προσφοράς αυτή. Ο μπιν Σαλμάν υπογράμμισε πως «ο ΟΠΕΚ+ θα μελετήσει ενδελεχώς οποιαδήποτε πιθανότητα αύξησης του πλαφόν παραγωγής του αλλά θα συνεχίσει να κινείται προσεκτικά».

«Όλες αυτές οι λεγόμενες κυρώσεις, τα εμπάργκο, η έλλειψη επενδύσεων, θα αναμειχθούν και θα οδηγήσουν σε ένα και μόνο πράγμα, σε έλλειψη ενεργειακών προμηθειών κάθε είδους όταν το χρειαζόμαστε περισσότερο», προειδοποίησε.