Το σταδιακό κλείσιμο κάποιων αγορών για την αντιμετώπιση του δευτέρου κύματος της πανδημίας δεν αναμένεται να επηρεάσει ιδιαίτερα αρνητικά τις φορτώσεις, εκτιμά η ElvalHalcor στην χθεσινή ανακοίνωση της για τα αποτελέσματα 9μήνου.

Τονίζει δε ότι οι πωλήσεις του Σεπτεμβρίου ήταν υψηλότερες από αυτές του προηγούμενου έτους για τις περισσότερες κατηγορίες προϊόντων, κάτι που δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία για το μέλλον. 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν : 

-Το σταδιακό άνοιγμα των αγορών κατά τους θερινούς μήνες, επηρέασε θετικά τις φορτώσεις του τρίτου τριμήνου ανακόπτοντας την πτωτική πορεία, με αποτέλεσμα την περιορισμένη μείωση των όγκων κατά 5,4% για το εννεάμηνο.  

ενοποιημένος κύκλος εργασιών της ElvalHalcor παρουσίασε κάμψη της τάξης του 6,2% για το εννεάμηνο του 2020 ανερχόμενος σε 1.500,4 εκατ. ευρώ έναντι 1.599,8 εκατ. ευρώ για την αντίστοιχη περσινή περίοδο, μείωση που οφείλεται κυρίως στην πτώση των όγκων πωλήσεων και των μέσων τιμών μετάλλου της περιόδου.  

-Τα αναπροσαρμοσμένα ενοποιημένα κέρδη πριν από φόρους, τόκους, αποσβέσεις και αποτέλεσμα μετάλλου (adjusted EBITDA) του Ομίλου, ανήλθαν σε 101 εκατ. ευρώ έναντι 123,5 εκ. ευρώ την προηγούμενη αντίστοιχη περίοδο.  

-Οι τιμές των μετάλλων, ως συνέπεια της επίπτωσης της πανδημίας, παρουσίασαν σημαντική κάμψη τους πρώτους μήνες της χρονιάς, με αποτέλεσμα τις λογιστικές ζημιές μετάλλου, οι οποίες έφτασαν τα 8,7 εκατ. ευρώ για το εννεάμηνο του 2020 έναντι ζημιών 4,6 εκατ. ευρώ για την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Αυτές επηρέασαν τα μικτά κέρδη, που ανήλθαν σε 99,8 εκατ. ευρώ για το εννεάμηνο του 2020 έναντι 122,1 εκατ. ευρώ για το εννεάμηνο του 2019, καθώς και τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) που διαμορφώθηκαν σε 90,9 εκατ. ευρώ έναντι 118,9 εκατ. ευρώ για την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Τέλος, η μείωση των όγκων πωλήσεων και των τιμών των μετάλλων επηρέασε και τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας που διαμορφωθήκαν σε 24,1 εκατ. ευρώ ή 0,0642 ευρώ ανά μετοχή έναντι 42,5 εκατ. ευρώ ή 0,1131 ευρώ ανά μετοχή για την αντίστοιχη περίοδο του 2019.   

Σημειώνεται τέλος ότι ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση του νέου τετραπλού θερμού ελάστρου το οποίο θα είναι πλήρως παραγωγικό εντός του τελευταίου τριμήνου του έτους. «Η σημαντική αυτή επένδυση δίνει τη δυνατότητα στην Εταιρία, με συμπληρωματικές επενδύσεις, να υπερδιπλασιάσει την παραγωγή των τελικών προϊόντων και σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τον τομέα έλασης αλουμινίου, ανοίγοντας τον δρόμο για καινούργιες, πιο δυναμικές και απαιτητικές αγορές», τονίζεται στην ανακοίνωση.