Σημάδια σταδιακής ανάκαμψης από την πανδημία του κορονοϊού εμφανίζει στο εννεάμηνο του 2021 η ευρωπαϊκή βιομηχανία ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας, η οποία, ωστόσο, στο τρίτο τρίμηνο πέρυσι κατέγραψε βραδύτερο ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο διάστημα, όπως αναφέρει, σε σημερινή του ανακοίνωση, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδας (ΣΕΠΕΕ). 

«Το τρίτο τρίμηνο όλοι οι οικονομικοί δείκτες κατέγραψαν βελτίωση, ωστόσο η αύξηση ήταν μικρότερη συγκριτικά με τη μεγάλη άνοδο του δευτέρου τριμήνου, αμέσως μετά τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων», επισημαίνει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του ο ΣΕΠΕΕ.

   Στο πλαίσιο αυτό, η παραγωγή της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας, στο εννεάμηνο του 2021 σημείωσε αύξηση 0,8% και 12,7% αντίστοιχα, με τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων να παρουσιάζει σημαντική άνοδο, λόγω της αύξησης των λιανικών πωλήσεων και των εξαγωγών, σύμφωνα με τον ΣΕΠΕΕ. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 14,3% στην κλωστοϋφαντουργία και κατά 7,1% στην ένδυση.

   Άνοδο κατά 7,1% παρουσίασαν στο εννεάμηνο πέρυσι οι λιανικές πωλήσεις, ενώ οι εξαγωγές «έτρεξαν» με ρυθμό +8,9% στην ένδυση και +13,7% στην κλωστοϋφαντουργία. Σε αξία, οι εξαγωγές για το σύνολο της αλυσίδας ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας έσπασαν στο 9μηνο το φράγμα των 40 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 42 δισ. ευρώ, από 38 δισ. ευρώ το 2020.

   Στον αντίποδα, μείωση κατά 13,8% παρουσίασαν στο εννεάμηνο πέρυσι οι εισαγωγές, που διαμορφώθηκαν σε 76,5 δισ. ευρώ. «Η μεγάλη μείωση οφείλεται στην πτώση κατά 85% των εισαγωγών προϊόντων προστασίας από την Κίνα», τονίζει ο ΣΕΠΕΕ.