Τα οικονομικά αποτελέσματα της λειτουργίας της το 2019 παρουσίασε η βιομηχανία ElvalHalcor, ενώ παράλληλα παρουσίασε την επενδυτική στρατηγική της, σχολίασε την έξαρση του κοροναϊού και γνωστοποίησε τη συμμετοχή της σε έρευνα για αντιντάμπινγκ και αντισταθμιστικούς δασμούς στις ΗΠΑ.

Οικονομικά αποτελέσματα 2019

- Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών παρουσίασε μείωση κατά 3,5% για το 2019 και διαμορφώθηκε σε 2.044,6 εκατ. ευρώ έναντι 2.117,8 εκατ. ευρώ για την αντίστοιχη περσινή χρήση. Η μείωση οφείλεται κυρίως στις τιμές των μετάλλων, οι οποίες κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα διεθνώς και δευτερευόντως στους όγκους πωλήσεων, οι οποίοι μειώθηκαν οριακά κατά 0,5%.
- Τα αναπροσαρμοσμένα ενοποιημένα κέρδη πριν από φόρους, τόκους, αποσβέσεις και αποτέλεσμα μετάλλου (adjusted EBITDA) ανήλθαν σε 140,2 εκατ. ευρώ για το 2019 έναντι 142,2 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση.
- Τα ενοποιημένα μικτά κέρδη, διαμορφώθηκαν σε 145,1 εκατ. ευρώ για το 2019 έναντι 166,9 εκατ. ευρώ για το 2018. Τα κέρδη μετά από φόρους ήταν 41,9 εκατ. ευρώ, έναντι 64,3 εκατ. ευρώ το 2018.

«Παρά την επιβράδυνση της ανάπτυξης και της βιομηχανικής παραγωγής στις αγορές της Ευρώπης και τη μείωση της ζήτησης στην αγορά των ΗΠΑ κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους, η ElvalHalcor διατήρησε τους όγκους πωλήσεων, οδηγούμενη από την αναπτυξιακή πορεία στους πρώτους μήνες του 2019, τόσο στον κλάδο αλουμινίου, όσο και στον κλάδο του χαλκού, διατηρώντας στα ίδια επίπεδα την οργανική κερδοφορία σε ενοποιημένη βάση και αυξάνοντάς την σε εταιρική βάση», αναφέρει η εταιρεία.

Επενδύσεις

Σημειώνεται ότι μέσα στο 2020 ο όμιλος ολοκληρώνει την επένδυση 150 εκατ. ευρώ στο θερμικό έλαστρο που αυξάνει την παραγωγική  δυναμικότητα του ομίλου  στους 360.000 τόνους ενώ ακολουθεί και δεύτερη επένδυση ύψους 100 εκατ. ευρώ που θα ολοκληρωθεί την επόμενη διετία, ανεβάζοντας την παραγωγική της δυναμικότητα στους 500.000 τόνους. Την ίδια στιγμή, πραγματοποιήθηκε επένδυση 10 εκατ. ευρώ για την παραγωγή πράσινου αλουμινίου, δηλαδή αλουμινίου από σκραπ, αυξάνοντας την παραγωγή κατά 25.000 τόνους στους 40.000 τόνους ή 13% της συνολικής της παραγωγής αλουμινίου.

Η επιδημία του κοροναϊού δεν μεταβάλει την μακροχρόνια στρατηγική

Η ElvalHalcor παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε σχέση με την εξάπλωση του κορονοϊού και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί σε όποιες βραχυχρόνιες μεταβολές στην ζήτηση, αλλά διατηρεί αμετάβλητη την μακροχρόνια στρατηγική της επέκτασής της μέσω αύξησης των εξαγωγών της, τόσο στην Ευρώπη, όσο και σε αγορές εκτός Ευρώπης, καθώς και την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας και των μεριδίων αγοράς της σε προϊόντα με προοπτικές δυναμικής ανάπτυξης στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Η έρευνα αντιντάμπινγκ

Η ElvalHalcor γνωστοποίησε εξάλλου την έναρξη προκαταρκτικής διαδικασία έρευνας για αντιντάμπινγκ και αντισταθμιστικούς δασμούς από την Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ (United States International Trade Commission, USITC), προκειμένου να διαπιστωθεί, κατά πόσον υπάρχει εύλογη ένδειξη ουσιώδους βλάβης ή απειλής ουσιώδους βλάβης εναντίον της εγχώριας βιομηχανίας των ΗΠΑ ή αν η ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανίας των ΗΠΑ επιβραδύνεται ουσιωδώς, λόγω των εισαγωγών φύλλων κοινών κραμάτων αλουμινίου από την Ελλάδα και δεκαεπτά ακόμα χώρες (Μπαχρέιν, Βραζιλία, Κροατία, Αίγυπτο, Γερμανία, Ινδία, Ινδονησία, Ιταλία, Κορέα, Ομάν, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία, Νότιο Αφρική, Ισπανία, Ταιβάν και Τουρκία).

«Η προκαταρκτική διαδικασία έρευνας ξεκίνησε σε απάντηση σχετικής αιτήσεως, η οποία υποβλήθηκε από τους εγχώριους παραγωγούς των ΗΠΑ, κατά των προαναφερόμενων δεκαοκτώ εξαγωγικών χωρών.

Η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ θα συμμετάσχει στην προκαταρκτική διαδικασία έρευνας ως ελληνική βιομηχανία παραγωγής φύλλων κοινών κραμάτων αλουμινίου και θα ενημερώνει την επενδυτική κοινότητα για την πορεία της έρευνας και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στα οικονομικά της αποτελέσματα», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.