Τα οικονομικά στοιχεία της λειτουργίας της για το α’ εξάμηνο του 2020 παρουσίασε η Jumbo, με το πλήγμα της πανδημίας να είναι σημαντικό, αλλά να δείχνει πως μετριάζεται μετά τη λήξη του lockdown.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, το 2020 έδειχνε μια πολλά υποσχόμενη χρονιά, με τις πωλήσεις του Ιανουαρίου να αυξάνονται κατά περίπου +13% και του Φεβρουαρίου κατά +23%, σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες του 2019, ωστόσο τα γεγονότα του Μαρτίου ήρθαν να ανατρέψουν τις προσδοκίες. Ως αποτέλεσμα των περιοριστικών μέτρων τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Κύπρο, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, όπου δραστηριοποιείται το δίκτυο, οι πωλήσεις του Μαρτίου, για τον όμιλο, κατέγραψαν δραματική μείωση κατά -51% περίπου. Τον Απρίλιο, με τα περισσότερα καταστήματα να παραμένουν κλειστά και τα υπόλοιπα απλώς να υπολειτουργούν χάθηκε οριστικά και η Πασχαλινή περίοδος. Οι πωλήσεις κατέγραψαν νέα οδυνηρή πτώση (-86%), σε σύγκριση πάντα με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. 

Ο Μάιος έφερε την σταδιακή επανεκκίνηση των φυσικών καταστημάτων του δικτύου. Με την άρση των περιορισμών κίνησης σε Βουλγαρία και Ρουμανία, οι πωλήσεις του ομίλου έλαβαν ώθηση σε διψήφια ανάπτυξη (+13,6%) ενώ ο Ιούνιος παρέμεινε σε θετική τροχιά χωρίς ωστόσο να διατηρεί η δυναμική της επανεκκίνησης.

Συνυπολογίζοντας και την αύξηση +5,8% τον Ιούνιο, οι πωλήσεις του Ομίλου για το πρώτο εξάμηνο του 2020 έπεσαν σε 278,8 εκατ. ευρώ μειωμένες κατά -17% περίπου σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η διοίκηση ελπίζει σε καλύτερες προοπτικές το β’ εξάμηνο αλλά παράλληλα προετοιμάζεται και για δεύτερο κύμα κορωνοϊού. Όποιο σενάριο και αν επικρατήσει η διοίκηση θα διατηρήσει τον σχεδιασμό της για την διανομή στους μετόχους στην χρήση 2020 ποσό ίσο με το έκτακτο μέρισμα 0,47 ευρώ ανά μετοχή που πρόσφερε στην δωδεκάμηνη χρήση που έληξε την 30η Ιουνίου. Η πρόσφατη έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε ήδη τη διανομή του 50% του ποσού αυτού δηλαδή ποσό μικτό 0,235 ευρώ ανά μετοχή που είναι μέρος των έκτακτων αποθεματικών από φορολογηθέντα και μη διανεμηθέντα κέρδη της χρήσης από 01.07.2010 έως 30.06.2011 και η καταβολή του θα ξεκινήσει στις 6η Ιουλίου 2020.