Ζημιές μετά από φόρους του Ομίλου Μότορ Όιλ ύψους 112,3 εκατ. ευρώ για το 2020 έναντι κερδών 224,2 εκατ. το 2019 ανακοίνωσε απόψε η εταιρεία, προσθέτοντας ότι το 1ο τρίμηνο του 2021 βρίσκεται σε κερδοφόρο πορεία, τόσο για την εταιρία όσο και για τον όμιλο.

Ο κύκλος εργασιών του ομίλου διαμορφώθηκε ως προς τη χρήση 2020 σε 6,1 δισεκ. ευρώ έναντι 9,3 δισεκ.κατά τη χρήση 2019 παρουσιάζοντας μείωση κατά 34,70%, λόγω της μείωσης των τιμών των προϊόντων πετρελαίου κατά 37,08%, της ενίσχυσης του ευρώ έναντι του δολαρίου κατά 2,03% και της μείωσης του όγκου πωλήσεων κατά 10,12%.

Στην εγχώρια αγορά, μετά από μία περίοδο σταθεροποίησης της κατανάλωσης στην περιοχή άνω των 12 εκατ. μετρικών τόνων, η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε σε 10,4 εκατ. μετρικούς τόνους, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από την εισαγωγή της εταιρίας στο Χρηματιστήριο το 2001.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον στο μεγαλύτερο μέρος της χρήσης 2020, ο όγκος πωλήσεων της εταιρίας ξεπέρασε για ακόμα μία χρονιά την ετήσια παραγωγική δυναμικότητα του διυλιστηρίου, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων της Μότορ Όιλ διοχετεύθηκε σε αγορές του εξωτερικού. 

Σε σχέση με τις προοπτικές που διανοίγονται, σημειώνεται ότι οι τιμές του πετρελαίου και των προϊόντων, έχουν σχεδόν επιστρέψει στα προ της πανδημίας επίπεδα, οι συνθήκες της αγοράς γίνονται ευνοϊκότερες ενώ τα περιθώρια διύλισης και οι όγκοι πωλήσεων έχουν αυξητική τάση, η εταιρία και ο όμιλος έχουν εξασφαλίσει πρόσθετες γραμμές χρηματοδότησης με ευνοϊκότερα επιτόκια, ενώ το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρίας και του ομίλου εξελίσσεται κανονικά στο σύνολό του, όπως είχε σχεδιασθεί.

Στους στόχους της εταιρίας τα επόμενα χρόνια περιλαμβάνεται η ενδυνάμωση του μεριδίου αγοράς στον κλάδο λιανικής εμπορίας υγρών καυσίμων και του χαρτοφυλακίου ανανεώσιμων πηγών, όπου ο στόχος που έχει τεθεί ξεπερνά τα 1000 μεγαβάτ.

Η διοίκηση της εταιρίας θα προτείνει στην ερχόμενη ετήσια τακτική γενική συνέλευση τη μη διανομή μερίσματος για τη χρήση 2020.