«Ας προσπαθήσουμε να φανταστούμε τον μετασχηματισμό ως την πλήρη αποκατάσταση και εκ νέου προπόνηση ενός τραυματισμένου, πρώην πρωταθλητή, για να μπορέσει ξανά να γίνει αθλητής-πρότυπο και να διακριθεί σε παγκόσμιο επίπεδο».

Με αυτόν τον παραλληλισμό θέλησε να περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο η Alpha Bank προσεγγίζει το ταξίδι του μετασχηματισμού, ο Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου, Γενικός Διευθυντής - Chief Financial Officer του Ομίλου, από το βήμα του 24th ετήσιου φόρουμ Capital Link Invest in Greece που γίνεται στη Νέα Υόρκη.

«Στην Alpha Bank, πιστεύουμε ότι ο μετασχηματισμός είναι μία καθοριστική και σε όλα τα επίπεδα αλλαγή της νοοτροπίας και του τρόπου λειτουργίας», είπε, αναλύοντας τα στάδια της διαδικασίας μετασχηματισμού, παραλληλίζοντάς τα με τα βήματα στο ταξίδι αποκατάστασης του αθλητή που χρησιμοποίησε ως παράδειγμα.

«Αρχικά, έπρεπε να κατανοήσουμε σε τι κατάσταση βρίσκεται ο αθλητής μας και θέσαμε σωστούς και ρεαλιστικούς βραχυπρόθεσμους στόχους - διαμορφώσαμε δηλαδή τη νέα μας Στρατηγική. Έπειτα, συγκροτήσαμε μία ομάδα από άτομα με το ίδιο όραμα και ιδέες που θα υποστήριζαν την αποκατάσταση - στην περίπτωσή μας, τη νέα Εκτελεστική Επιτροπή της Τράπεζας. Εν συνεχεία έπρεπε να ξεκινήσουμε να αντιμετωπίζουμε τον τραυματισμό, που για την περίπτωση των ελληνικών τραπεζών, το ζητούμενο ήταν η απομείωση του ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΑ) σε μονοψήφια επίπεδα και, βεβαίως, να αποκαταστήσουμε τη φυσική του κατάσταση, κάτι που παρομοίασε με την επαναμόχλευση του ισολογισμού, τη δημιουργία οργανικών κεφαλαίων, την προσέλκυση νέων ταλαντούχων ανθρώπων και την περικοπή του επιπλέον κόστους.

«Πλέον, αυτό που απαιτείται είναι να αρχίσουμε να βελτιώνουμε τους χρόνους και τις συνολικές επιδόσεις του αθλητή, προσφέροντας έτσι ικανοποίηση όχι μόνον σε όσους εργάστηκαν για την επίτευξη αυτού του στόχου αλλά και για τους φιλάθλους, επιτυγχάνοντας στην περίπτωση των τραπεζών υψηλότερη κερδοφορία - η οποία αφ' ενός ικανοποιεί τους μετόχους- και αφ' ετέρου δίνει τα εφόδια για την αναβάθμιση της εμπειρίας του πελάτη».

Στην Alpha Bank «το ταξίδι μετασχηματισμού μας, αγκαλιάζει πολλές πτυχές της λειτουργίας, των επιδόσεων και της διακυβέρνησης του Ομίλου».

«Μόλις ξεκινήσαμε το ταξίδι αυτό, ο Δείκτης ΜΕΑ της Τράπεζας ήταν στο 44%. Δημιουργήσαμε ένα νέο οργανωτικό σχήμα που μας έδωσε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε μία τιτλοποίηση ΜΕΑ πολλών δισ. Ευρώ - το Project Galaxy - μαζί με 7 πρόσθετες τιτλοποιήσεις, με αποτέλεσμα ο Δείκτης ΜΕΑ να διαμορφωθεί σε περίπου 8% τον Σεπτέμβριο του 2022», σημείωσε.

Στην ίδια κατεύθυνση, αναφέρθηκε και στην επέκταση του χαρτοφυλακίου εξυπηρετούμενων δανείων, από λιγότερο από 27 δισ. ευρώ το 2019, σε περισσότερο από 31 δισ. ευρώ σήμερα, παρά τις προκλήσεις της πανδημίας.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «ανασυγκροτήσαμε έντονα την κεφαλαιακή μας βάση μέσω μίας σειράς ενεργειών, συμπεριλαμβανομένης της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 800 εκατ. ευρώ το 2021 - της πρώτης αναπτυξιακής έκδοσης μετοχικού κεφαλαίου για ελληνική τράπεζα τα τελευταία 10 χρόνια - της έκδοσης χρηματοδοτικών εργαλείων Tier 2 ύψους 1 δισ. ευρώ και άλλων συναλλαγών που προσέθεσαν επιπλέον 150 μονάδες βάσης κεφαλαίου.

«Επενδύσαμε, επίσης, πολύ χρόνο και προσπάθεια για να επανασυστηθούμε με τους ανθρώπους μας», πρόσθεσε χαρακτηριστικά, κάνοντας ειδική μνεία στις αλλαγές που έφερε ο μετασχηματισμός στο ανθρώπινο κεφάλαιο της Τράπεζας, όπως ο επαναπατρισμός περισσότερων από 50 ταλαντούχων Ελλήνων που εργάζονταν στο εξωτερικό - τους λεγόμενους "Alpha Ithacans", η εισαγωγή ενός νέου πλαισίου διαλόγου γύρω από τη διαφανή αξιολόγηση της απόδοσης των εργαζομένων, καθώς και η έμφαση στην ενσωμάτωση της Διαφορετικότητας, της Ισότητας και της Συμπερίληψης στην ευρύτερη στρατηγική του Ομίλου.

Όσον αφορά τις αλλαγές που έχει εισάγει η Alpha Bank στο λειτουργικό της μοντέλο, ο κ. Παπαγαρυφάλλου, μεταξύ άλλων, σημείωσε τη μετάβαση από ένα προϊοντικό σε ένα πελατοκεντρικό μοντέλο με υπηρεσίες προσαρμοσμένες στις ανάγκες των πελατών, την ενίσχυση της ψηφιακής εξυπηρέτησης με το 95% των συναλλαγών να εκτελείται ψηφιακά (π.χ.λανσάρισμα του myAlpha Quick Loan), καθώς και την δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας χορήγησης πιστώσεων λιανικής. Στο μέτωπο της τεχνολογίας, σημείωσε την υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου λειτουργίας για το IT, το οποίο ενσωματώνει Agile και DevOps μεθοδολογίες, ενώ η αξιοποίηση ολοκληρωμένων συστημάτων και της Ρομποτικής Αυτοματοποίησης Διεργασιών (RPA), είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της αποδοτικότητας κατά 20%.

«Το 2019, ξεκινήσαμε με έναν οργανισμό με μεγάλες ζημίες έπειτα από μια σειρά ετών κρίσης. Σήμερα, οι απώλειες έχουν μετατραπεί σε κέρδη και πλησιάζουμε γρήγορα τον στόχο μας για απόδοση ιδίων κεφαλαίων στο 10%», υπογράμμισε, καταδεικνύοντας την πρόοδο που έχει συντελεστεί στον μετασχηματισμό της Alpha Bank.

«Οι οργανισμοί με σαφή και ανανεωμένο σκοπό κατανοούν καλύτερα την κοινωνική δυναμική και τον ρόλο τους σε μία τροχιά Προόδου και Ανάπτυξης»

Στην Alpha Bank, το μεγαλύτερο όφελος από την έναρξη του ταξιδιού μετασχηματισμού της μέχρι σήμερα, είναι το γεγονός ότι έχει πραγματικά κατανοήσει τι χρειάζεται για να γίνει αυτό. Και αυτό κάνει τα επόμενα βήματα πιο εύκολα στη σύλληψη, τον σχεδιασμό και την εκτέλεση, πρόσθεσε.