«Ο ΟΤΕ θα διατηρήσει την κυρίαρχη θέση του στην ελληνική αγορά, καθώς θα συνεχίσει να υλοποιεί το επενδυτικό του πρόγραμμα», είπε στο μήνυμά του ο Προέδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του OΤΕ, Μ. Τσαμάζ κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του Ομίλου.

 

«Το 2022 ήταν ακόμη μία χρονιά ισχυρών επιδόσεων για τον OΤΕ. Είμαστε υπερήφανοι που πετύχαμε όλους τους οικονομικούς και λειτουργικούς στόχους που είχαμε θέσει στην αρχή του έτους. Και μάλιστα, σε ένα περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι τηλεπικοινωνίες ήταν ένας από τους πολλούς κλάδους που "χτυπήθηκαν" από τις αυξήσεις στην ενέργεια και στα κόστη. Παράλληλα, ο ανταγωνισμός συνέχισε να εντείνεται, με τους πελάτες να αναζητούν όλο και περισσότερο εξατομικευμένες λύσεις για τις ανάγκες τους.

Κόντρα σε αυτό το περιβάλλον, εμείς συνεχίσαμε την αναπτυξιακή μας πορεία, αυξάνοντας τα έσοδα και την κερδοφορία EBITDA κατά 4%, ενώ και οι ταμειακές μας ροές αυξήθηκαν κατά 24%. Οι ισχυρές αυτές επιδόσεις αποτελούν πραγματικό επίτευγμα και επιβεβαιώνουν την αποφασιστικότητα, το πάθος και τη δέσμευση όλων των εργαζομένων του OΤΕ. Παρά τις αντιξοότητες και χάρη στις ισχυρές μας επιδόσεις, διατηρήσαμε στο ακέραιο το μεγάλο επενδυτικό μας πλάνο. Οι επενδύσεις μας αποτελούν προϋπόθεση για τη διασφάλιση της μελλοντικής μας ανάπτυξης και για την υλοποίηση του οράματός μας, να είμαστε ο κορυφαίος πάροχος ψηφιακών υπηρεσιών στην Ελλάδα, με επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη», είπε με νόημα μιλώντας στους μετόχους.

Παράλληλα ανέφερε ότι στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία:

- Ανέπτυξε με σταθερό ρυθμό τις προηγμένες υποδομές FTTH.

- Εδωσε πρόσβαση στην οπτική ίνα σε επιπλέον 350 χιλιάδες σπίτια, ενώ στο τέλος του 2023 θα φτάσουν σχεδόν το 1,4 εκατομμύριο. Στόχος τους είναι να καλύψουν τα 2/3 των συνολικών γραμμών της χώρας, ή 3 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις, έως το 2027.

- Προχώρησε σε δωρεάν αναβάθμιση των ευρυζωνικών ταχυτήτων, με αποτέλεσμα να καλύψει υψηλές ταχύτητες, με τους συνδρομητές υπηρεσιών οπτικών ινών να φτάνουν σχεδόν το 1,5 εκατομμύριο.

Παράλληλα τόνισε ότι πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η συνεχής ανάπτυξη του δικτύου 5G. «Έχοντας πετύχει 80% πληθυσμιακή κάλυψη στο τέλος του 2022, στοχεύουμε στο 90% για το 2023 και σε πάνω από 90% στις μεγάλες πόλεις. Και στην κινητή, η διαθεσιμότητα, η αξιοπιστία και η ταχύτητα του δικτύου είναι τα στοιχεία εκείνα που χτίζουν την εμπιστοσύνη των πελατών μας και οδηγούν στην προσέλκυση νέων. Θα συνεχίσουμε να χτίζουμε σε αυτά τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, παρέχοντας την κορυφαία υπηρεσία στην αγορά», ανέφερε ο κ. Τσαμάζ τονίζοντας ότι συνεχίζουν να επενδύουν στο τηλεοπτικό περιεχόμενο, προσελκύοντας όλο και περισσότερους πελάτες.

«Σημαντική ανάπτυξη σημειώσαμε όμως και στον τομέα των επιχειρησιακών πελατών. Η δραστηριοποίησή μας στο Β2Β και το ICT αποτελεί καθοριστικό παράγοντα όχι μόνο για τη δική μας μελλοντική εξέλιξη αλλά και για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας και του δημοσίου. Τα έσοδα από υπηρεσίες ICT αυξήθηκαν κατά 26% και εκτιμούμε ότι θα συνεχίσουν να αυξάνονται, επωφελούμενα από την υλοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», είπε ενώ υποστήριξε ότι το «δυνατό μας brand και η ξεχωριστή εμπειρία που προσφέρουμε στους πελάτες μας μας επιτρέπουν να λανσάρουμε νέες υπηρεσίες που καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες και υποστηρίζουν το όραμά μας να γίνουμε πάροχος 360º ψηφιακών υπηρεσιών.

Στο πλαίσιο αυτό, η επιτυχημένη πλατφόρμα online παραγγελίας φαγητού BOX, που ξεκίνησε το 2019, παρέχει πλέον πρόσβαση σε περισσότερα από 11 χιλιάδες καταστήματα σε 70 πόλεις της Ελλάδας -και συνεχίζει να επεκτείνεται. Εξίσου εντυπωσιακή, η νέα εφαρμογή πληρωμών μέσω κινητού για καθημερινές συναλλαγές που λανσάραμε στα τέλη του 2022, το "payzy by Cosmote", έχει ήδη ξεπεράσει τους 100 χιλιάδες ενεργούς πελάτες. Το payzy αναπτύσσεται δυναμικά, με σημαντικές προοπτικές σε μία αγορά που μέχρι πρόσφατα ήταν περιορισμένη στην Ελλάδα».

Καταλήγοντας ανέφερε ότι « επιβεβαιώνοντας την πίστη μας στις αναπτυξιακές μας προοπτικές, δεσμευτήκαμε σε μια πολιτική αμοιβών των μετόχων για το 2023, που περιλαμβάνει καταβολή μερίσματος ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ -μία αύξηση άνω του 3% στο μέρισμα ανά μετοχή, καθώς και πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 175 εκατ. ευρώ. Με αυτό τον τρόπο, κυρίες και κύριοι μέτοχοι, σας ευχαριστούμε έμπρακτα για την εμπιστοσύνη και την υποστήριξή σας».

Πηγή: Euro2day.gr, της Μαρίας Μόσχου