Συμφωνία ναυτιλιακής συνεργασίας Ελλάδας-Κούβας υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών με την επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου στην Αβάνα και τη συνάντησή του με υφυπουργούς της χώρας.

Ειδικότερα, ο κ. Κατρούγκαλος συναντήθηκε στην Αβάνα με τους υφυπουργούς Εξωτερικών, Εξωτερικού Εμπορίου και Μεταφορών, με τους οποίους συνυπέγραψαν συμφωνία ναυτιλιακής συνεργασίας -αναγνώρισης των αποδεικτικών ναυτικής ικανότητας- μεταξύ Ελλάδας και Κούβας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού, κατά τη διάρκεια «των παραγωγικών συναντήσεων δηλώθηκε εκατέρωθεν η πολιτική βούληση περαιτέρω βελτίωσης των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών τόσο σε τομείς όπου υπάρχει ήδη συνεργασία, όπως αυτός των ναυτιλιακών μεταφορών, όσο και σε νέους, όπως οι ήπιες μορφές ενέργειας και οι ιχθυοκαλλιέργειες».

Στη συνέχεια, ο κ. Κατρούγκαλος εγκαινίασε επίσης το περίπτερο της Ελλάδας στην 35η Διεθνή Έκθεση της Κούβας, η οποία συγκέντρωσε εκατοντάδες επιχειρήσεις από την Καραϊβική, αλλά και τον υπόλοιπο τον κόσμο.

Επισκέψεις στο μνημείο Τσε Γκεβάρα και σε ορθόδοξο ναό

Στο περιθώριο της επίσκεψης, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών απέτισε φόρο τιμής στη θρυλική μορφή της Κούβας, τον Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, με επίσκεψη στο μνημείο του, στη Σάντα Κλάρα, ενόψει και της επετείου συμπλήρωσης 50 ετών από τον θάνατό του και 20 από τη μετακομιδή της σορού του από τη Βολιβία.

Τέλος, ο κ. Κατρούγκαλος επισκέφθηκε τον ορθόδοξο Ναό Αγίου Νικολάου στην Αβάνα και συναντήθηκε με Έλληνες ομογενείς.

Συνάντηση με ομογενείς στις ΗΠΑ

Μετά τη συνάντηση ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών μετέβη στη Νέα Υόρκη, όπου συναντήθηκε με ομογενείς επιχειρηματίες.