Τα αποτελέσματα της μελέτης από την χαρτογράφηση του χώρου των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή ναυτιλιακού και ναυπηγικού εξοπλισμού στην Ελλάδα, παρουσιάστηκαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, παρουσία του υπουργού Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Πρόκειται για την πρώτη αποτύπωση των επιχειρήσεων που παράγουν ναυτιλιακό και ναυπηγικό εξοπλισμό στην Ελλάδα, ώστε να ενταχθούν αυτές οι επιχειρήσεις μέσω της συνεργασίας με μεγάλες επιχειρήσεις και ερευνητικά κέντρα και να λάβουν χρηματοδότηση είτε αφορά την έρευνα και την καινοτομία είτε για να καλυφθούν οι ανάγκες τους.

Το έργο αποτύπωσης και ανάλυσης του χώρου των επιχειρήσεων ανέλαβε ο Νηογνώμονας DNV GL Hellas και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και το Ταμείο Συνοχής (ΤΣ) στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Τεχνική Βοήθεια 2014-2020».

Π. Κουρουμπλής: Η Ελλάδα διαθέτει πιστοποιημένες και υψηλού επιπέδου τεχνογωσίες

«Το συγκεκριμένο έργο έχει μεγάλο ενδιαφέρον γιατί συνδέεται η προσπάθεια αυτή με παραγωγικές μονάδες που δεν τις ξέρουν πολλοί. Η Ελλάδα διαθέτει πιστοποιημένες και υψηλού επιπέδου τεχνογωσίες σε επιχειρήσεις, οι οποίες παράγουν εξαιρετικά προϊόντα, ανταγωνίσιμα για ναυτιλιακές και ναυπηγοεπισκευαστικές δραστηριότητες», ανέφερε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, κατά την ομιλία του.

Όπως επισήμανε ο υπουργός, από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκαν για την ύπαρξη και τη δραστηριότητα αυτών των επιχειρήσεων, ξεκίνησε ένας ανοιχτός διάλογος του υπουργείου με τις επιχειρήσεις αυτές, καθώς «έχουμε εκδηλώσει το ενδιαφέρον να στηρίξουμε αυτές τις επιχειρήσεις με κάθε τρόπο».

«Ένας τομέας υποστήριξης ήταν αυτή η πρωτοβουλία, να γίνει δηλαδή η χαρτογράφηση, ώστε μετά να δοθεί το αποτέλεσμα στο υπουργείο Ανάπτυξης και να υλοποιηθεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ ένα πρόγραμμα που θα πιάσει τόπο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουρουμπλής.

Ο υπουργός αναφέρθηκε σε ακόμη μια προσπάθεια του υπουργείου με τους Έλληνες εφοπλιστές, ζητώντας από εκείνους που κατασκευάζουν πλοία στην Κίνα, την Ιαπωνία και την Κορέα να συμπεριλάβουν τα κράτη αυτά στις εταιρείες προμηθευτών των ναυπηγείων αυτές τις ελληνικές εταιρείες. Άλλωστε, όπως εξήγησε ο ίδιος ο υπουργός, αυτό το θέμα το έχει θέσει στους πρεσβευτές αυτών των χωρών αλλά και στη συνέλευση του IMO (Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός) στη συνάντηση που είχε με τους υπουργούς Ναυτιλίας της Κίνας και της Ιαπωνίας.

Ο κ. Κουρουμπλής μίλησε και για την τρίτη προσπάθεια που έγινε από το υπουργείο, καθώς ο ίδιος έχει ζητήσει από τον πρωθυπουργό να θέσει αυτό το σημαντικό θέμα στην επικείμενη συνάντηση με τους εφοπλιστές και να ζητήσει από εκείνους αυτή την υποστήριξη. «Πιστεύω ότι με αυτούς τους τρόπους στηρίζουμε την ανάπτυξη της παραγωγής προϊόντων εξαιρετικού επιπέδου από πλευράς τεχνολογίας στην Ελλάδα και βέβαια ανοίγουμε έναν διάλογο με αυτές τις χώρες για συμπαραγωγή τέτοιων δραστηριοτήτων από επιχειρήσεις δικές τους, με αυτές τις επιχειρήσεις» ανέφερε ο κ. Κουρουμπλής.

Καταλήγοντας, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής σημείωσε πως «πρόκειται για μια δυναμικής εστίας δραστηριότητα που έχει μέσα της το ανταγωνιστικό στοιχείο», και ευχήθηκε όπως η ελληνική κυβέρνηση έχει στηρίξει σε κρίσιμα ζητήματα τον εφοπλισμό, έτσι και ο εφοπλισμός να «ρίξει ένα βλέμμα» σε αυτή την υπόθεση που αφορά την πατρίδα.

Τα χαρακτηριστικά των ελληνικών επιχειρήσεων εξοπλισμού

Ο Νίκος Κακαλής, υπεύθυνος Έρευνας και Ανάπτυξης του Νηογνώμονα DNV GL Hellas, αναφερόμενος στα αποτελέσματα της χαρτογράφησης, εξήγησε πως υπάρχουν 70 επιχειρήσεις οι οποίες παράγουν ναυτιλιακό εξοπλισμό στην Ελλάδα. Οι επιχειρήσεις αυτές ως επί το πλείστον εμφανίζουν χαρακτηριστικά μικρομεσαίων επιχειρήσεων με βάση τον ορισμό που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τζίρο έως 50.000.000 ευρώ και προσωπικό έως 250 άτομα. Από αυτές τις επιχειρήσεις όπως τόνισε ο κ. Κακαλής, οι 30 έχουν αποκλειστικά παραγωγή ναυτιλιακού και ναυπηγικού εξοπλισμού, ενώ οι άλλες 40 επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται και σε άλλα προϊόντα.

Οι επιχειρήσεις που αναγνωρίστηκαν, σύμφωνα με τη μελέτη, δεν ανήκουν μόνο στα στενά πλαίσια της Αθήνας και του Πειραιά, αφού υπάρχει διασπορά των επιχειρήσεων σε όλη την ελλαδική επικράτεια, με ευρύτερη πυκνότητα στην Αττική και τον Πειραιά, αλλά και στη Βοιωτία, τη Μακεδονία, το χώρο της Θράκης και της Κρήτης. Αυτές οι 70 επιχειρήσεις παράγουν πάνω από 100 διαφορετικά προϊόντα που ομαδοποιούνται σε τέσσερις βασικές κατηγορίες: ηλεκτρολογικά και αυτοματισμοί, εξοπλισμός σκάφους και ενδιαίτησης, μηχανολογικά και περιφερειακός εξοπλισμός.

Σημειώνεται πάντως -σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας-, ότι παρατηρείται έντονη δραστηριότητα των επιχειρήσεων του χώρου παγκοσμίως, αφού το 50% αυτών δήλωσε ότι το ποσοστό εξαγωγών ανέρχεται στο 47% έως και 100% του συνολικού ετησίου τζίρου για τα έτη 2014-2016.