(update) Η κυκλοφορία των πλοίων μέσω της Διώρυγας του Σουέζ επανήλθε και στις δύο κατευθύνσεις του καναλιού, από εχθές το βράδυ, ωστόσο η επιστροφή στην κανονικότητα δεν θα είναι άμεση.

Η συγκέντρωση πολύ μεγάλου αριθμού πλοίων στις δύο εισόδους της Διώρυγας του Σουέζ, που δημιουργήθηκε από την προσάραξη του γιγαντιαίου πλοίου εμπορευματοκιβωτίων Ever Given, μπορεί να τερματιστεί σε τρεις με τρεισήμισι ημέρες, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ.

Ο ναύαρχος Οσάμα Ράμπια δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι 113 πλοία αναμένεται να διέλθουν από τη Διώρυγα και από τις δύο κατευθύνσεις έως τις 08:00 το πρωί της Τρίτης, τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδας).

Το Κάιρο θα διεκδικήσει αποζημιώσεις από την πλοιοκτήτρια εταιρεία του γιγαντιαίου πλοίου εμπορευματοκιβωτίων Ever Given, που απέκλεισε επί σχεδόν μια εβδομάδα τη διέλευση της Διώρυγας του Σουέζ, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik ο ναύαρχος Μοχάμπ Μαμές, βοηθός του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

«Θα απαιτήσουμε αποζημιώσεις από την πλοιοκτήτρια εταιρεία για όλες τις συνέπειες από την ακινητοποίηση του πλοίου, για την χρήση όλων των ρυμουλκών, θα απαιτήσουμε το πλήρες κόστος», τόνισε ο βοηθός του Αιγύπτιου προέδρου σε θέματα ανάπτυξης λιμένων και της Διώρυγας του Σουέζ.

Παράλληλα επέρριψε την ευθύνη του περιστατικού στον καπετάνιο του πλοίου. «Αυτό που συνέβη ήταν ευθύνη του καπετάνιου, το κανάλι μας είναι ασφαλές», σημείωσε. Ο Αιγύπτιος ναύαρχος τόνισε πως η Αίγυπτος δεν πρόκειται να κάνει κατασκευαστικές αλλαγές στην Διώρυγα.«...το κανάλι είναι απολύτως ασφαλές, όλα τα πλοία το διασχίζουν χωρίς προβλήματα, αν κάτι συμβεί, είναι πολύ σπάνιο», συμπλήρωσε.