Η ενημέρωση των πολιτών για τα οφέλη που θα έχουν από την τεχνολογία δικτύων επικοινωνίας 5G στην καθημερινότητα τους, αλλά και στην ευημερία τους, μέσα από την ανάπτυξη της οικονομίας, αποτελεί, κατά τον διευθύνοντα σύμβουλο Ελλάδας - Κύπρου της Huawei, Jacky Chen, καθοριστικό παράγοντα για την επιτάχυνση της λειτουργίας των δικτύων της πέμπτης γενιάς και στη χώρα μας.

Μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους, στο περιθώριο του Mobile World Congres 2019 στη Βαρκελόνη, ο κ. Chen εστίασε το ενδιαφέρον της εταιρείας του στην ελληνική αγορά στην λειτουργία της τεχνολογίας 5G, η οποία πιλοτικά θα εφαρμοστεί με τη συμμετοχή και της Huawei στην Καλαμάτα.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η λειτουργία του 5G στην Ελλάδα θα ξεκινήσει τον ερχόμενο χρόνο, καθώς οι υποδομές είναι «ώριμες». Σημείωσε, όμως, ότι για να ανοίξει ο δρόμος στην κατεύθυνση αυτή, εκτός από την ολοκλήρωση των νομικών διαδικασιών για τις αδειοδοτήσεις, πρέπει να αλλάξει η αντίληψη στο κοινό, αφού, όπως υποστήριξε, την πρόοδο της λειτουργίας των νέων δικτύων επηρεάζουν οι διαμαρτυρίες κατοίκων για την τοποθέτηση νέων κεραιών και οι επιφυλάξεις των δημοτικών Αρχών.

Ανέφερε ως πλεονεκτήματα στα τεχνικά χαρακτηριστικά του 5G σε σχέση με το σημερινό δίκτυο 4G την ταχύτητα -20 φορές μεγαλύτερη στη μετάδοση δεδομένων και 100 φορές χαμηλότερη καθυστέρηση- θέτοντας όμως ως προτεραιότητα την εκπαίδευση του κοινού στη χρήση νέων εφαρμογών για την εξυπηρέτηση του, έτσι ώστε, όπως είπε, να δημιουργηθούν μεγαλύτερες απαιτήσεις, να αυξηθεί η χρήση των υπαρχόντων και να δημιουργηθεί ανάγκη για νέες υποδομές και να διευκολυνθεί η ανάπτυξη αυτής της βιομηχανίας. Επίσης, δήλωσε την ετοιμότητα της εταιρείας του να εγκαταστήσει 150 σταθμούς βάσης σε διάστημα ενός μήνα.

Σχετικά με την πορεία της Huawei στην Ελλάδα είπε ότι το 2018 παρουσίασε έσοδα 200 εκατ. ευρώ, απασχολώντας 120 υπαλλήλους και διατηρώντας συνεργασία με όλους τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας, καθώς και με πολλές ελληνικές επιχειρήσεις.

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει την πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά την κρίση είπε ότι η απόδοση της εταιρίας του είναι σταθερή και στο επιχειρηματικό επίπεδο τα αποτελέσματα βελτιώνονται κάθε χρόνο. Όπως είπε, η Huawei, η οποία δραστηριοποιείτε στην Ελλάδα από το 2005 και απασχολεί 120 εργαζόμενους, το 2018 είχε έσοδα 200 εκατ. ευρώ στη χώρα μας, με διεθνή τζίρο 108 δισ. δολάρια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ