Kυβέρνηση, Tράπεζα της Ελλάδος και τραπεζικά επιτελεία ετοιμάζονται πυρετωδώς για την έναρξη του δεύτερου γύρου της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, που αναμένονται στην Αθήνα την Τρίτη 28 Νοεμβρίου, καθώς οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και ο νόμος Κατσέλη (Ν. 3869) βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της τρίτης αξιολόγησης.

Γράφει η ΤΡΑΠΕΖΟκόμος

Σε ό,τι αφορά στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, θα κάνουν πρεμιέρα, όπως είναι γνωστό, την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου υπό το βλέμμα των επικεφαλής των δανειστών αλλά και υψηλόβαθμων στελεχών του SSM, που «ξεσκονίζουν» τα προβληματικά δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

Οι εκπρόσωποι του ελληνικού τραπεζικού συστήματος θα ενημερώσουν για τη στρατηγική και τους στόχους τους, ενώ για την κυβέρνηση αποτελεί στοίχημα η ομαλή διεξαγωγή τους και ενώ εκκρεμεί η τροποποίηση διατάξεων του Ποινικού Κώδικα ώστε να διώκονται αυτεπάγγελτα αδικήματα όπως η διατάραξη οικιακής ειρήνης σε βάρος συμβολαιογράφων που διενεργούν πλειστηριασμούς.

Η κυβέρνηση, πάντως, έχει δεσμευθεί ότι από την πρώτη μέρα των πλειστηριασμών θα υπάρχει εποπτεία της λειτουργίας των ηλεκτρονικών συστημάτων πλειστηριασμών από το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Πολύ ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται και η αξιολόγηση του νόμου Κατσέλη – Σταθάκη (Ν.3869) καθώς είναι κομβικής σημασίας για τις τράπεζες, αλλά και την κυβέρνηση να «κλείσουν» τα παραθυράκια που προσφέρουν «καταφύγιο» στους στρατηγικούς κακοπληρωτές, σε βάρος όσων έχουν πραγματική ανάγκη.

Στο πλαίσιο αυτό οι τράπεζες ζητούν να αποκλείονται από την προστασία του νόμου οι δανειολήπτες που «μπαινοβγαίνουν» στον νόμο. Έχει παρατηρηθεί περιπτώσεις δανειοληπτών που καταθέτουν αίτημα ώστε να αποφύγουν τον πλειστηριασμό, λίγο πριν την εκδίκαση του αιτήματος το αποσύρουν και στην συνέχεια καταθέτουν νέο αίτημα κ.ο.κ. Με τον τρόπο αυτό κερδίζουν χρόνο τουλάχιστον 4 μηνών.

Σύμφωνα με τις τράπεζες ο νόμος πρέπει να τροποποιηθεί και να προβλέπει ότι σε περίπτωση οικειοθελούς παραίτησης του οφειλέτη ή απόρριψης του αιτήματος του επί της ουσίας, να μην προβλέπεται δικαίωμα υποβολής νέου αιτήματος -ακόμα και μετά την παρέλευση ενός έτους- εκτός αν μπορεί να αποδείξει σημαντική μεταβολή της οικονομικής του κατάστασης.

Στις συζητήσεις με τον SSM και τους δανειστές θα εξεταστούν και μέτρα/δράσεις ώστε να μειωθούν οι εκκρεμείς υποθέσεις. Στην αναμονή για τον ορισμό δικάσιμου είναι, σύμφωνα με εκτιμήσεις περισσότερα από 100.000 νοικοκυριά.