Τα βελτιωμένα αποτελέσματα εξαμήνου των τεσσάρων συστημικών τραπεζών αντικατοπτρίζουν τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στην μείωση ρίσκου (de-risking) και την αναδιάρθρωση, η οποία προχώρησε μαζί με την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από την παγκόσμια πανδημία Covid-19, επισημαίνει η DBRS. Ωστόσο, η θετική δυναμική είναι πιθανό να επιβραδυνθεί λόγω της επιβράδυνσης της οικονομίας.

 

Τα στοιχεία που επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης:

• Οι ελληνικές τράπεζες παρουσίασαν συνολικά καθαρά κέρδη 2,3 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2022, σε σύγκριση με καθαρή ζημία 4 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2021, λόγω των υψηλότερων εσόδων, των χαμηλότερων λειτουργικών εξόδων και του μειωμένου πιστωτικού κόστους.

• Τα έσοδα διατηρήθηκαν, καλά παρά τις συνεχιζόμενες πιέσεις στα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) λόγω του de-risking και υποστηρίζονται από καθαρές προμήθειες, trading και άλλα έσοδα. Η αύξηση των επιτοκίων αναμένεται να δώσει ώθηση στα NII των ελληνικών τραπεζών λόγω της ταχύτερης ανατιμολόγησης του ενεργητικού σε σύγκριση με τις υποχρεώσεις.

• LLPs και κόστος κινδύνου (cost of risk) μειώθηκαν σημαντικά το πρώτο εξάμηνο του 2022, χάρη στη σημαντική βελτίωση του προφίλ κινδύνου. Οι μετρήσεις ποιότητας του ενεργητικού συνέχισαν να βελτιώνονται, υποστηριζόμενες από το σχηματισμό αρνητικών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) και τη χορήγηση νέων δανείων που ξεπέρασαν τις προσδοκίες.

• Τα κεφάλαια άρχισαν να αυξάνονται το πρώτο εξάμηνο του 2022.

«Με το μεγαλύτερο μέρος της προγραμματισμένης διαδικασίας εκκαθάρισης δανείων να έχει ήδη απορροφηθεί, θεωρούμε ότι η κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα επωφεληθεί από τη βελτίωση της εσωτερικής δημιουργίας κεφαλαίων στο μέλλον, χάρη στα υψηλότερα έσοδα στο πλαίσιο των σταδιακά υψηλότερων επιτοκίων και της υγιούς παραγωγής νέων δανείων, καθώς και το μειωμένο πιστωτικό κόστος. Ωστόσο, οι έμμεσες αρνητικές επιπτώσεις λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία ενδέχεται να οδηγήσουν σε επιβράδυνση της οικονομίας και να προσθέσουν πίεση στην πιστωτική ποιότητα μεσοπρόθεσμα, απορροφώντας επομένως μέρος της θετικής δυναμικής», δήλωσε ο Andrea Costanzo, Αντιπρόεδρος της DBRS Morningstar.