O πρωταγωνιστικός ρόλος της Alpha Bank στη στήριξη των αναπτυξιακών και επενδυτικών προοπτικών της Ρόδου και των Δωδεκανήσων επιβεβαιώθηκε, κατά τη διήμερη περιοδεία που πραγματοποίησε κλιμάκιο της Διοίκησης της Alpha Bank υπό τον CEO του Ομίλου Βασίλη Ψάλτη, στις 10 και 11 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο τακτικών επαφών της Τράπεζας με εκπροσώπους της επιχειρηματικότητας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων σε όλη την Ελλάδα.

Η Alpha Bank αποτελεί τον κύριο τραπεζικό εταίρο για τουλάχιστον το 40% των μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων στη Ρόδο και δίνει έμπρακτα ψήφο εμπιστοσύνης στις τοπικές επιχειρήσεις. Την τετραετία 2019 -2022, οι χρηματοδοτήσεις για τη στήριξη νέων επενδύσεων στο νησί θα υπερβούν τα Ευρώ 220 εκατ., με έμφαση κυρίως στη στήριξη του τουριστικού κλάδου, χρηματοδοτώντας την αναβάθμιση υφισταμένων και την ανέγερση νέων μονάδων. Χάρη στην εμπειρία, την αποτελεσματικότητα και ισχυρή τεχνογνωσία των Στελεχών της, η Alpha Bank είναι η Τράπεζα επιλογής των επιχειρήσεων του νησιού για τη χρηματοδότηση των επενδυτικών τους σχεδίων.

Μετά από ένα καλοκαίρι ισχυρών τουριστικών επιδόσεων για το νησί της Ρόδου, αλλά και εν μέσω μίας ιδιαίτερης συγκυρίας για τη διεθνή οικονομία, η επίσκεψη της Διοίκησης στην πρωτεύουσα των Δωδεκανήσων επιβεβαιώνει τη δέσμευση της Alpha Bank για δυναμική υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και της εξωστρέφειας της ευρύτερης περιφέρειας, με ιδιαίτερη στρατηγική σημασία για το ελληνικό τουριστικό προϊόν και το ΑΕΠ. Το 3,5% του κλάδου τουρισμού, εμπορίου και μεταφορών, σε όρους Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας (ΑΠΑ), παράγεται στη Ρόδο, την Κάλυμνο, την Κάρπαθο και την Κω. Τα τελευταία χρόνια, η Τράπεζα στηρίζει τις μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις της περιοχής με πιστώσεις ύψους Ευρώ 365 εκατ., ενώ πρωτοστατεί συνολικά στη χρηματοδότηση του ελληνικού Τουρισμού,
έχοντας διοχετεύσει, την τελευταία τετραετία, Ευρώ 2,2 δισ. στον κλάδο.

Η ατζέντα της διήμερης περιοδείας περιέλαβε συναντήσεις της Διοίκησης με επιχειρηματίες και Στελέχη της Τράπεζας στο νησί. Τον κ. Ψάλτη συνόδευσαν, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Διευθυντής Wholesale Banking Γιάννης Εμίρης, οι Διευθυντές Εμπορικής Τραπεζικής, Τηλέμαχος Γεωργάκης, Χρηματοδοτήσεων Τουριστικών και Νησιωτικών Επιχειρήσεων Μιχάλης Σπυρόπουλος και Καταστημάτων Αττικής ΙΙ, Νοτιοδυτικής Ελλάδας και Νήσων, Μαρία Παπαγεωργίου, καθώς και ο Chief Economist Παναγιώτης Καπόπουλος.

Διαχρονικά αρωγός της επιχειρηματικότητας της Ρόδου
«Τα Δωδεκάνησα, και δη, η Ρόδος, κατέχουν – πέρα από χαρακτηριστικό φυσικό πλούτο και πολιτισμό – και ισχυρές αναπτυξιακές προοπτικές ως ένας premium τουριστικός προορισμός, που μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας.

Αποστολή της Alpha Bank διαχρονικά είναι η στήριξη της προόδου της επιχειρηματικότητας, ανεξαρτήτως μεγέθους επιχείρησης, και αυτό το πράττουμε υποστηρίζοντας συμβουλευτικά και χρηματοδοτικά επενδυτικές πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και τη μετάβαση των επιχειρήσεων προς μία πράσινη και έξυπνη οικονομία. Η πράσινη μετάβαση και η βιωσιμότητα είναι πλέον συνυφασμένες με το μέλλον του τουρισμού, τη διαμόρφωση μίας ελκυστικότερης πρότασης αξίας και ενός ενισχυμένου και
διαφοροποιημένου τουριστικού προϊόντος. Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, της δεύτερης στο νησί σε έναν χρόνο, επιβεβαιώθηκε εκ νέου η εξωστρέφεια του επιχειρηματικού κόσμου της Ρόδου και η δέσμευση να εργαστούμε από κοινού για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και τη δημιουργία προϋποθέσεων απασχόλησης και ευημερίας για όλους», δήλωσε στο περιθώριο των επαφών του με επιχειρηματίες του νησιού ο κ. Ψάλτης.

Δείπνο με τη συμμετοχή των σημαντικότερων εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου
Στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ της Διοίκησης και των επιχειρηματιών της Ρόδου βρέθηκαν οι ευκαιρίες από την αξιοποίηση των παρεχόμενων χρηματοδοτικών εργαλείων (όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο Αναπτυξιακός Νόμος, το ΕΣΠΑ, κ.ά.), ενώ, σε δείπνο που παρατέθηκε με τη συμμετοχή 50 περίπου Πελατών-εκπροσώπων των σημαντικότερων επιχειρήσεων του νησιού, ο
Παναγιώτης Καπόπουλος, Chief Economist της Alpha Bank παρουσίασε τις ισχυρές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας το β’ τρίμηνο 2022 και τη φετινή δυναμική επιστροφή του Τουρισμού, παρά τιςπροκλήσεις και την αβεβαιότητα που επικρατούν σε διεθνές επίπεδο.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Καπόπουλος διατύπωσε τις εκτιμήσεις του για την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας έναντι της διεθνούς ενεργειακής κρίσης και των πληθωριστικών πιέσεων, ενώ, ως επόμενα κρίσιμα ορόσημα για την πορεία της οικονομίας μας, χαρακτήρισε την επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας και την εξάλειψη του επενδυτικού κενού.

Στο πλευρό των νοικοκυριών της Ρόδου
Ο ρόλος της Alpha Bank ως εταίρου ανάπτυξης δεν εξαντλείται στη στήριξη των επιχειρήσεων. Με τέσσερα Καταστήματα στη Ρόδο και ένα στο νησί της Σύμης, η Alpha Bank εξυπηρετεί καθημερινά πάνω από 130.000 Πελάτες στις καθημερινές τους ανάγκες και βρίσκεται στο πλευρό τους σε κάθε στάδιο της ζωής τους, έχοντας εκταμιεύσει τα τελευταία χρόνια Ευρώ 250 εκατ. σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.

Στο πλαίσιο της περιοδείας, η Διοίκηση συναντήθηκε και με Στελέχη από τα Καταστήματα της Τράπεζας σε Ρόδο και Σύμη και είχε την ευκαιρία να συζητήσει μαζί τους για τις προοπτικές περαιτέρω συμβολής της Alpha Bank στην πρόοδο της περιοχής για ένα πιο βιώσιμο μέλλον, την ενδυνάμωση των σχέσεων με την τοπική κοινωνία και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει η ψηφιακή τεχνολογία για την παροχή υπηρεσιών και προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας στους Πελάτες.

Υπενθυμίζεται ότι είναι η δεύτερη φορά μέσα σε έναν χρόνο που η Διοίκηση της Alpha Bank επισκέπτεται τη Ρόδο, με επικεφαλής τον CEO του Ομίλου, κίνηση που επιβεβαιώνει τη βούληση και την αποφασιστικότητα της Τράπεζας να λειτουργήσει ως ουσιαστικός αρωγός της τοπικής κοινωνίας και εταίρος των επιχειρήσεων στην πορεία τους για την εκπόνηση αναπτυξιακών πλάνων και τη βέλτιστη αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων.