Παρά το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στις αγορές, οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι προχωρούν σε μπαράζ θετικών εκθέσεων για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίοι δίνουν ιδιαίτερα υψηλά περιθώρια ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα με την JP Morgan να επισημαίνει ότι το «story» των ελληνικών τραπεζών είναι το πιο ελκυστικό στην Ευρώπη.

Οι τράπεζες επανέρχονται στο προσκήνιο με τα αποτελέσματα εξαμήνου. Η γενική εικόνα ήταν άκρως θετική με τις εκτιμήσεις πλέον να αναθεωρούνται ανοδικά για το σύνολο της χρονιάς ενώ η σημαντική πρόοδος στην εξυγίανση των χαρτοφυλακίων συνοδεύτηκε από ενδυνάμωση της κερδοφορίας στο επαναλαμβανόμενο κομμάτι των εσόδων.

Ισχυρές επιδόσεις στο α΄6μηνο παρουσίασαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, καταγράφοντας συνολικά καθαρά κέρδη 2,365 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα τα καθαρά κέρδη α' εξαμήνου της Eurobank ανήλθαν σε 941 εκατ. ευρώ έναντι 190 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2021. Η Πειραιώς κατέγραψε καθαρά κέρδη 635 εκατ. ευρώ σε επίπεδο 6μήνου, η Alpha Bank να ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 242,7 εκατ. ευρώ, ενώ η Εθνική παρουσίασε καθαρά κέρδη 546 εκατ. ευρώ.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες παρουσιάζουν μονοψήφιο δείκτη μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων, έναν στόχος που είχε τεθεί να επιτευχθεί στα τέλη του 2022. Η αύξηση των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 75 μονάδες βάση τον Σεπτέμβριο είναι θετική για το αξιόχρεο των τραπεζών (credit positive), αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's. Ενίσχυση έως και 700 εκατ. αναμένεται να έχουν οι ελληνικές τράπεζες στα επιτοκιακά έσοδα λόγω της νέας αύξησης των επιτοκίων, κατά 75 μονάδες βάσης, από την ΕΚΤ, σύμφωνα με τραπεζικούς παράγοντες.

Η αύξηση των επιτοκίων θα είναι ευνοϊκή για τις ελληνικές τράπεζες, με βελτίωση κατά 15% των εσόδων από τόκους για κάθε 100 μονάδες βάσης αύξησης των επιτοκίων, σημειώνει η Deutsche Bank. Μία εξέλιξη που ενισχύει τις προθέσεις των διοικήσεων των τραπεζών να διανείμουν μερίσματα για τη χρήση του 2023. Όμως ο άγνωστος Χ είναι το πόσο θα αυξηθούν τα "κόκκινα" δάνεια λόγω της αύξηση των επιτοκίων.

Στις παρουσιάσεις προς τους αναλυτές, Eurobank και Εθνική Τράπεζα έχουν επιβεβαιώσει ότι ο στόχος για διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2022 παραμένει. Για μία χρήση αργότερα ετοιμάζονται Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς.

Οι τιμές- στόχοι για τις τραπεζικές μετοχές
Η JP Morgan επισημαίνει ότι το story των ελληνικών τραπεζών είναι το πιο ελκυστικό στην Ευρώπη. Ακόμα και σε ένα σενάριο ύφεσης, τα μεγέθη τους είναι ισχυρά . Όπως τονίζει , οι καθαροί ισολογισμοί, η αναπτυξιακή τροχιά πάνω από την τάση, τα διαρθρωτικά στηρίγματα όπως τα υψηλότερα επιτόκια καθώς και οι δυνατότητες επιστροφής κεφαλαίου υποστηρίζουν τη μεσοπρόθεσμη θετική άποψη της για τις ελληνικές τράπεζες.

Οι αποτιμήσεις στο 5,8x P/Ε είναι ελκυστικές έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών και των τραπεζών των αναδυόμενων αγορών ης Ευρώπης, όπου οι αποτιμήσεις P/E θα κινηθούν κατά μέσο όρο σε 12x και 11x αντίστοιχα.

Το προσαρμοσμένο P/E εκτιμάται το 2023 για την Alpha Bank στο x4,8, για την Πειραιώς στο x 2,7, για τη Eurobank στο x5,3 και για την Εθνική στο x6,2.

Σε ότι αφορά την Πειραιώς, η JP Morgan δίνει τιμή-στόχο το 2,20 ευρώ από 1,80 ευρώ πριν. Για την Alpha Bank τοποθετείται στο 1,40 ευρώ από 1,50 ευρώ , για την Eurobank στο 1,50 ευρώ από 1,60 ευρώ πριν και για την Εθνική Τράπεζα στα 4,50 ευρώ .

Η Goldman Sachs αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη ανά μετοχή κατά 6% κατά μέσο όρο για το διάστημα 2023 - 2024 αντανακλώντας τις ισχυρότερες του αναμενόμενου τάσεις του 2ου τριμήνου του 2022 .

Ο αμερικανικός χρηματοοικονομικός όμιλος θέτει νέες τιμές - στόχους, οι οποίες είναι για την Εθνική Τράπεζα στα 4,10 ευρώ από 3,95 ευρώ πριν, την Alpha Bank στα 1,19 ευρώ από 1,07 ευρώ πριν, την Eurobank στα 1,04 ευρώ από 0,92 ευρώ πριν και, για την Τράπεζα Πειραιώς στα 0,96 ευρώ από 0,84 ευρώ πριν

Η Deutsche Bank αυξάνει τις τιμές - στόχους για τις Ελληνικές Τράπεζες. Η Εθνική Τράπεζα εμφανίζεται με σύσταση "Buy" και νέα τιμή - στόχο στα 5,10 ευρώ, από 4,40 ευρώ πριν και κορυφαία επιλογή. Για την Αlpha Bank διατηρεί την σύσταση "Buy" με νέα τιμή - στόχο τα 1,55 ευρώ, από 1,45 ευρώ πριν . Για την Eurobank με σύσταση "Hold" καi δίνει νέα τιμή - στόχο τα 1,45 ευρώ, από 1,20 ευρώ πριν . Τέλος για την Πειραιώς η σύσταση είναι "Hold" με νέα τιμή - στόχο τα 1,60 ευρώ, από 1,35 ευρώ πριν .

Η Wood εκτιμά ότι η υπεραπόδοση των ελληνικών τραπεζών έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών θα συνεχιστεί. Κατά μέσο όρο, οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με 5,3x εκτιμώμενο P/E για το 2022. Τα discounts σε σχέση με τις τράπεζες στη Νότια Ευρώπη είναι περίπου 35% σε όρους P/E . Ο θετικός αντίκτυπος από τις αυξήσεις επιτοκίων θα πρέπει να είναι εμφανής ήδη το β' εξάμηνο του 2022, με την ανάπτυξη των καθαρών επιτοκιακών εσόδων να επιταχύνεται το 2023, όπου αναμένεται μέση ανάπτυξη 10-11% σε ετήσια βάση.

Για τη Eurobank η τιμή - στόχος τοποθετείται στο 1,4 ευρώ , για την Εθνική η τιμή - στόχος είναι στα 4,7 ευρώ , για την Alpha Bank στο 1,4 ευρώ και για την Πειραιώς είναι στο 2,2 ευρώ.

"Ταύρος" για τις ελληνικές τράπεζες και η Axia και βλέπει σημαντικά περιθώρια ανόδου.

Όπως σημειώνει, οι μετοχές των τεσσάρων τραπεζών έχουν μοναδικά χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να προσελκύσουν διαφορετικά επενδυτικά στυλ/προτιμήσεις, ενώ δίνει νέες τιμές-στόχους οι οποίες υποδηλώνουν περιθώριο ανόδου άνω του 50% για τις μετοχές τους.

Για την Alpha Bank η τιμή-στόχος είναι στα 1,6 ευρώ από 1,55 ευρώ πριν , για την Eurobank η τιμή-στόχος τοποθετείται στα 1,6 ευρώ επίσης από 1,45 ευρώ , για την Εθνική Τράπεζα στα 5,2 ευρώ από 5,5 ευρώ πριν και για την Πειραιώς στα 2,2 ευρώ από 2,10 ευρώ πριν.

Η πορεία των τραπεζικών μετοχών
Ο τραπεζικός δείκτης από τις αρχές του έτους (με βάση της κλείσιμο της Πέμπτης) σημειώνει απώλειες έναντι πτώση 8,66% του Γενικού Δείκτη, ενώ από τα υψηλά του υποχωρεί κατά 27,20%. Η συνολική κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών υποχωρεί μόλις κατά 436 εκατ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2021.

Από τις μετοχές των τεσσάρων μετοχές, η Εθνική μόνο σημειώνει άνοδο από τις αρχές του έτους και ενισχύεται κατά 10,6%. Μικρή υποχώρηση 0,29% σημειώνει η μετοχή της Eurobank , η Πειραιώς σημειώνει πτώση 26,31% και η Alpha Bank υποχωρεί κατά 18,66%.