Ομάδα περίπου 50 ταλαντούχων Ελλήνων που συνεχώς αυξάνεται σε αριθμό από διάφορα σημεία του κόσμου γύρισε στην Ελλάδα και εντάχθηκε στο δυναμικό της Alpha Bank, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα τον άτυπο ρόλο των «πρεσβευτών» προκειμένου να παρακινήσουν και άλλους Έλληνες που έφυγαν από τη χώρα μας στη διάρκεια της κρίσης να επιστρέψουν ξανά στην Ελλάδα, σύμφωνα με ενημέρωση της τράπεζας.

Η ομάδα αυτή έχει αποκτήσει όνομα: Πρόκειται για τους «Alpha Ithacans» και απαρτίζεται από εργαζόμενους που έχουν επιστρέψει στη χώρα μας από χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, η Ελβετία, το Λουξεμβούργο, η Γερμανία και οι ΗΠΑ από το 2019 και μετά για να ενταχθούν στο δυναμικό της Alpha Bank. Άφησαν πίσω κορυφαίους ομίλους του εξωτερικού στον τραπεζικό κλάδο, καθώς και, μεταξύ άλλων, στους κλάδους των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, των τηλεπικοινωνιών και των συμβουλευτικών υπηρεσιών. Αποτελούν σήμερα σημείο αναφοράς για τους Έλληνες που επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα μας και να παίξουν ενεργό ρόλο στη νέα σελίδα ανάπτυξης της οικονομίας, επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Alpha Bank.

Η επιστροφή όμως των ταλαντούχων συμπατριωτών μας δεν ήταν τυχαία. Όπως αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης, η προσέλκυση ταλέντων και η ανάδειξή τους αποτελεί στόχο του στρατηγικού σχεδιασμού της Alpha Bank, Project Tomorrow, και πυλώνα του προγράμματος μετασχηματισμού που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. «Θέλουμε να προσφέρουμε στους Έλληνες της Διασποράς μια πραγματικά ανταγωνιστική πρόταση για να επιστρέψουν και να πρωταγωνιστήσουν στην προσπάθεια ανάπτυξης της πατρίδας μας. Επιδίωξή μας είναι η Alpha Bank να αποτελέσει πόλος έλξης των καλύτερων στην Ελλάδα και δίοδος επιστροφής στη χώρα των νέων και ικανών επαγγελματιών που η κρίση έσπρωξε στο εξωτερικό», έχει επισημάνει ο Βασίλης Ψάλτης.

Ποιο ήταν όμως το βασικό κίνητρο των Alpha Ithacans που τους παρακίνησε να επιτρέψουν στην Ελλάδα; Σε τι έδωσαν μεγαλύτερη βαρύτητα στην απόφασή τους; Ένα βασικό κίνητρο για την επιστροφή στην «Ιθάκη» τους, όπως οι ίδιοι αναφέρουν -σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση της τράπεζας-, ήταν οι αξίες και το όραμα του ομίλου Alpha Bank, που μέσα από το πρόγραμμα μετασχηματισμού που ήδη υλοποιεί, φιλοδοξεί να επέμβει στον πυρήνα της τραπεζικής και να επαναφέρει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο: την κοινωνία, τον πελάτη και τους ίδιους τους εργαζομένους της. Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει μία από τους Ithacans: «Αυτό που με κέρδισε στην Alpha Bank είναι ότι το περιβάλλον που μας βοηθά να εξελισσόμαστε και να δημιουργούμε αξία για τους ίδιους, τις ομάδες, τους πελάτες και την κοινωνία μας, καθημερινά», προστίθεται.

Ιδιαίτερη σημασία για τον επαναπατρισμό των Ithacans της Alpha Bank είχαν και οι δυνατότητες που τους προσφέρει η Τράπεζα να αναπτυχθούν επαγγελματικά, αλλά και σε προσωπικό επίπεδο, συνεισφέροντας δημιουργικά με τις γνώσεις τους και τις εμπειρίες τους από το εξωτερικό, στην επόμενη ημέρα του ομίλου, σημειώνεται στην ενημέρωση της Alpha Bank. «Στη συνέντευξη μου για την τράπεζα κατάλαβα ότι η Alpha Bank ήθελε να μας δώσει το χώρο και τον τόπο να δημιουργήσουμε. Και έτσι το πήρα απόφαση και ήρθα», υπογραμμίζει ένα μέλος της κοινότητας των Ithacans, με άλλον έναν Ithacan να αναφέρει ότι η επιλογή του βασίστηκε, μεταξύ άλλων, «στην εξέλιξη και διεύρυνση των γνώσεων του και την άμεση συμβολή του στην επίτευξη των στόχων του Ομίλου».

Οι δράσεις της Alpha Bank και η εκδήλωση στο Λονδίνο
Η Alpha Bank τα τελευταία τρία χρόνια υλοποιεί δράσεις και πρωτοβουλίες για τον επαναπατρισμό ταλαντούχων Ελλήνων επαγγελματιών από το εξωτερικό. Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνει, σε συνεργασία με τη Hellenic Bankers Association - UK, ενημερωτική εκδήλωση την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου, στο Λονδίνο, με τίτλο «Future Ithacans» και θέμα την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές του εγχώριου τραπεζικού τομέα.

Στην εκδήλωση θα συζητηθούν η δυναμική του ελληνικού τραπεζικού κλάδου, μετά την υπερδεκαετή κρίση, αλλά και οι ευκαιρίες επαγγελματικής ανάπτυξης που προσφέρει η Alpha Bank. Το «παρών» θα δώσουν μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Alpha Bank με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου Βασίλη Ψάλτη, καθώς και στελέχη που εργάζονται αυτή τη στιγμή στην Τράπεζα ύστερα από τον επαναπατρισμό τους από χώρες του εξωτερικού.

Ο ρόλος των "Alpha Ithacans":

Στο εσωτερικό του Ομίλου έχει συγκροτηθεί η ομάδα των «Alpha Ithacans», μια κοινότητα εξειδικευμένων επαγγελματιών οι οποίοι επέστρεψαν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και αξιοποιούν τις γνώσεις και την εμπειρία τους για να διαμορφώσουν το μέλλον του τραπεζικού ομίλου. Μέσα από μια συμμετοχική προσέγγιση, οι Ithacans μοιράζονται γνώσεις και εμπειρίες από την εργασία τους στο εξωτερικό, επιταχύνουν την αλλαγή και συμβάλλουν στον μετασχηματισμό του Ομίλου. Παράλληλα, λειτουργούν και ως «πρεσβευτές» για την ανάδειξη της Alpha Bank ως έναν πολύ σημαντικό μελλοντικό εργοδότη για τους Έλληνες του εξωτερικού.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στην εκδήλωση μέχρι τις 14 Νοεμβρίου στην ηλεκτρονική διεύθυνση shorturl.at/gkCH6