Μετά από ένα ισχυρό τρίτο τρίμηνο, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε ένα καλό δρόμο ώστε να υπεραποδώσουν έναντι των σχεδίων τους για φέτος, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες της αγοράς σχετικά με την ανάπτυξη των εσόδων που ενισχύονται από τα υψηλότερα επιτόκια, όπως αναφέρει η Axia Ventures.

Για το επόμενο έτος, βλέπει ένα μείγμα γνωστών και άγνωστων παραγόντων. Το γνωστό μέρος συνδέεται με την πρόσθετη ανατιμολόγηση περιουσιακών στοιχείων μέσω υψηλότερων περιθωρίων και όγκων. Το άγνωστο μέρος σχετίζεται με: α) τον ρυθμό και το μέγεθος της ανατιμολόγησης των υποχρεώσεων, δηλαδή την αύξηση του κόστους καταθέσεων και του κόστους χρηματοδότησης χονδρικής που αντισταθμίζει την αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους-NII και β) τις συνέπειες της επιδείνωσης του μακροοικονομικού περιβάλλοντος που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σχηματισμό NPEs και αυξημένο κόστος κινδύνου.

Η Axia εστιάζει σε αυτούς τους δύο αγνώστους για τον κλάδο. Όσον αφορά τα έξοδα τόκων, συμπεραίνει ότι: (α) τα beta των καταθέσεων θα πρέπει να παραμείνουν χαμηλά ( <20%), καθώς οι τράπεζες έχουν πολύ ισχυρή ρευστότητα με ισχυρή διαρθρωτική αύξηση των καταθέσεων, αλλά αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί ως αντίμετρο για το υψηλότερο κόστος, και (β) το κόστος χρηματοδότησης αυξάνεται με πρόσθετες εκδόσεις ομολόγων, αλλά η ευαισθησία των κερδών ανά μετοχή (EPS) είναι χαμηλή σε υψηλότερα κουπόνια (-2% για +100 μ.β).

Για την ποιότητα του ενεργητικού τρέχει ένα ένα εις βάθος, «απαισιόδοξο» σενάριο με το κόστος κινδύνου να διαμορφώνεται στις 94 - 105 μ.β. το 2023, μαζί με χαμηλά επιτόκια μεταβίβασης δανείων και υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης και καταθέσεων.

Ωστόσο, οι μακροοικονομικοί άνεμοι της Ελλάδας (π.χ. η πτώση της ανεργίας), τοποθετούν τις ελληνικές τράπεζες σε μια καλή θέση για να υπεραποδώσουν των ευρωπαϊκών τραπεζών και να μειώνουν το χάσμα αποτίμησης, το οποίο διαμορφώνεται περίπου στο 50% (στο 0,4x ο δείκτη P/TE για το 2024 για τις ελληνικές τράπεζες έναντι 0,6x για τις ευρωπαϊκές τράπεζες).

Οι συστάσεις που θέτει είναι «buy» και για τις τέσσερις συστημικές με τιμή στόχο για την Alpha Bank στα 1,7 ευρώ, από 1,6 ευρώ προηγουμένως, στη Eurobank 1,6 ευρώ (χωρίς αλλαγή), για την Εθνική Τράπεζα στα 5,4 ευρώ, από 5,2 ευρώ προηγουμένως και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 2,5 ευρώ από 2,2 ευρώ πριν.