Η Airbnb, που ιδρύθηκε το 2008 ως πλατφόρμα ενοικίασης επιπλωμένων τουριστικών καταλυμάτων μεταξύ ιδιωτών, θα προτείνει με τρόπο πολύ πιο εμφανή επαγγελματικά καταλύματα, όπως ορισμένα ξενοδοχεία, σύμφωνα με έναν από τους στόχους της στρατηγικής επέκτασης της εταιρίας που έγιναν γνωστοί χθες, Πέμπτη.

Πριν από 10 χρόνια "η ιδέα άνθρωποι να μπορούν να διαμένουν σε σπίτια αγνώστων θεωρείτο τρελή. Σήμερα εκατομμύρια άνθρωποι το κάνουν αυτό κάθε βράδυ. Ωστόσο εμείς θέλουμε να προχωρήσουμε πολύ πιο μακριά (...) έτσι ώστε σε 10 χρόνια, περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι ετησίως να επωφελούνται από την εμπειρία Airbnb", δήλωσε ο πρόεδρος και συνιδρυτής της, Μπράιαν Τσέσκι.

Για να επιτύχει τον στόχο αυτό, ο όμιλος θα προσφέρει κυρίως νέες κατηγορίες αναζήτησης καταλυμάτων, όπως σπίτια ιδιωτών που διαθέτουν δωμάτια φιλοξενίας και πρόγευμα ("Bed and Breakfast" B&B), ξενοδοχεία "boutique" (μικρά, με προσεγμένη διακόσμηση και με λίγες δεκάδες δωμάτια τα οποία τις περισσότερες φορές είναι ανεξάρτητα), κάτι που αναμένεται να προσελκύσει περισσότερους επαγγελματίες.

Η Airbnb ανακοίνωσε επίσης καινοτομίες όπως "πολυτελείς" κατοικίες ή καταλύματα "Plus", που έχουν εξακριβωθεί επί τόπου από την Airbnb για την ποιότητά τους και τις ανέσεις που προσφέρουν.

Για να διευκολύνεται η έρευνα, θα είναι επίσης δυνατή η αναζήτηση καταλύματος σε συνάρτηση με νέα κριτήρια: οικογένεια, εργασία, ταξίδι του μέλιτος, γκρουπ, κ.λπ.

Με τις καινοτομίες αυτές η Airbnb εισχωρεί λίγο περισσότερο στο χώρο των ξενοδοχείων παρότι ο πρόεδρός της συνεχίζει να υποστηρίζει ότι η επιχείρηση υποδέχεται τα μικρά παραδοσιακά ξενοδοχεία αλλά όχι "μαζικές ξενοδοχειακές μονάδες".

Η Airbnb που έχει την έδρα της στο Σαν Φρανσίσκο "προτείνει 4,5 εκατομμύρια καταλύματα σε 81.000 πόλεις. Σε δέκα χρόνια, αυτοί που διέθεσαν τα σπίτια τους στην Airbnb κέρδισαν 41 δισεκατομμύρια δολάρια και οι πελάτες διέμειναν σε ένα κατάλυμα Airbnb περισσότερο από 300 εκατομμύρια φορές" αναφέρει η πλατφόρμα.

Ενώ το όνομα της Airbnb ακουγόταν συχνά πυκνά για την ένταξή του στο αμερικανικό χρηματιστήριο φέτος, ο Μπράιαν Τσέσκι δήλωσε στις αρχές Φεβρουαρίου ότι το θέμα δεν εξετάζεται επί του παρόντος.