Ο καλύτερος μήνας των τελευταίων ετών ως προς την έκδοση των συντάξεων αποδεικνύεται ο Μάιος, καθώς οι απονομές ξεπέρασαν τις 30.000, αφήνοντας σε εκκρεμότητα ακόμη 67.000 αιτήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι το τέλος Αυγούστου θα έχουν μηδενιστεί οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις, καθώς η διαδικασία των fast track απονομών έδωσε τέλος στην ταλαιπωρία χιλιάδων συνταξιούχων καθώς περιόρισε το διάστημα της απονομής στο τρίμηνο.

Τις καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τον Απρίλιο κατέγραψαν το ΝΑΤ, ο ΟΓΑ και ο ΟΑΕΕ, ενώ με πιο αργούς ρυθμούς κινήθηκαν το ΙΚΑ ΕΤΑΜ, το ΓΛΚ και το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.

Μέχρι το τέλος Ιουνίου αναμένεται να εκκαθαριστούν 2.400 «δύσκολες» περιπτώσεις που εκκρεμούν από το 2019, ενώ λίγο πάνω από 14.000 είναι και οι εκκρεμότητες του 2020. Για το 2021, υπάρχουν σε αναμονή περί τις 43.000 αιτήσεις, δεδομένης της «φυγής» προς τη σύνταξη που παρατηρήθηκε πέρυσι εξαιτίας των αλλαγών στα όρια ηλικίας. Τέλος απομένει η εκκαθάριση 7.200 ληξιπρόθεσμων αιτήσεων για τη λήψη κύριας σύνταξης, που υποβλήθηκαν εντός του 2022, που θα ολοκληρωθεί προς το τέλος του καλοκαιριού.

Μετά τις κύριες συντάξεις, σειρά έχουν οι περίπου 130.000 εκκρεμείς επικουρικές και τα εφάπαξ που επίσης βρίσκονται στην αναμονή.

Λάθη και ενστάσεις
Τα λάθη στον υπολογισμό των συντάξεων θα αποτελέσουν το επόμενο μεγάλο «αγκάθι» που θα κληθεί να διαχειριστεί ο ασφαλιστικός φορέας. Και αυτό διότι τόσο οι fast track συντάξεις, όσο και οι συντάξεις εμπιστοσύνης απονέμονται χωρίς προηγούμενο έλεγχο από τις αρμόδιες διευθύνσεις του ΕΦΚΑ, καθώς βασίζονται στο ασφαλιστικό ιστορικό του εκάστοτε ασφαλισμένου και στις δηλώσεις του που θα τεκμαίρονται κατ’ αρχάς ως αληθινές.

Οι έλεγχοι θα είναι μεταγενέστεροι των απονομών με αποτέλεσμα οι διασταυρώσεις σε βάθος πενταετίας να αποκαλύψουν πως τα ποσά που δικαιούνται τελικά οι συνταξιούχοι δεν ήταν εκείνα που τους απονεμήθηκαν.

Όσοι λάβουν μεγαλύτερη σύνταξη από αυτή που δικαιούνται θα αναγκαστούν να επιστρέψουν τα ποσά μέσω παρακράτησης ποσού από την σύνταξή τους για διάστημα ίσο με το υπερβάλλον ποσό. Όσοι δεν τη δικαιούται, τότε θα κοπεί η σύνταξή τους και θα επιστρέψουν τα ποσά που εισέπραξαν.

Πηγές του υπουργείου Εργασίας τονίζουν ότι «με τη νέα διαδικασία fast track, ο υπάλληλος του ΕΦΚΑ έχει 3 μήνες περιθώριο να εκδώσει τη σύνταξη και αν δεν το πράξει, τότε ενεργοποιείται η διαδικασία της αυτόματης έκδοσης, λαμβάνοντας υπόψιν τα διαθέσιμα στοιχεία που έχει ο ΕΦΚΑ στα συστήματα του και τα στοιχεία που προσκόμισε ο ασφαλισμένος.

Άλλωστε η πιθανότητα λάθους ή παράλειψης κατά την έκδοση της σύνταξης προβλέπεται ως ενδεχόμενο στην ασφαλιστική νομοθεσία εδώ και δεκαετίες. Για αυτό και υπάρχουν οι σχετικές διαδικασίες των επανελέγχων που διασφαλίζουν στο ακέραιο το ακριβές ύψος της σύνταξης και ενεργοποιούνται ακόμα και χωρίς την υποβολή ένστασης από τον ασφαλισμένο».

«Στις 350.000 συντάξεις που έχουν εκδοθεί τους τελευταίους 18 μήνες μπορεί να υπάρξουν και κάποια μεμονωμένα περιστατικά εκδόσεων λάθος συντάξεων. Ενδεχομένως να υπήρξαν παραλείψεις ή να έχει γίνει εκ των υστέρων επανυπολογισμός των συντάξεων με λάθη, όπως προβλέπεται από την νομοθεσία» τονίζει ο εκπρόσωπος του ΕΦΚΑ, Όμηρος Τσάπαλος.

Οι μικρότερες συντάξεις και τα λάθη στον επανυπολογισμό οδηγούν αρκετούς συνταξιούχους να υποβάλουν ενστάσεις και να ζητήσουν επανεξέταση των περιπτώσεών τους και εκ νέου διόρθωση των λαθών που ανακύπτουν. «Δεν νομίζω ότι αντικατοπτρίζει το σύνολο της κατάστασης, δεν είναι ένα συνολικό πρόβλημα σε καμία περίπτωση. Είναι απολύτως μεμονωμένες περιπτώσεις» αναφέρει ο κ. Τσάπαλος.