Τους «λογαριασμούς» που έχουν με την Εφορία σπεύδουν να τακτοποιήσουν οι φορολογούμενοι.

Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν ότι μέχρι στιγμής έχουν εισπραχθεί πάνω από 250 εκατ. ευρώ από την επιστρεπτέα προκαταβολή με περισσότερους από 203.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες να πληρώνουν εφάπαξ το ποσό, κερδίζοντας έκπτωση 15% χιλιάδες, ο μισός ΕΝΦΙΑ που βεβαιώθηκε φέτος έχει ήδη καταλήξει στα κρατικά ταμεία ενώ έχει εισπραχθεί και το 50% του βεβαιωμένου έως τώρα φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων που έχει προκύψει από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων. Έξτρα έσοδα στον προϋπολογισμό φέρνουν και οι υψηλές ταχύτητες που καταγράφουν οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα.

Η καλή εικόνα των φορολογικών εισπράξεων δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη διαμόρφωση πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου, τον οποίο σχεδιάζει να αξιοποιήσει το οικονομικό επιτελείο για νέα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, παρά τις δυσκολίες που προκαλούνται από την πρωτοφανή ενεργειακή κρίση. Οι τελικές αποφάσεις για τις νέες παρεμβάσεις αναμένεται να ληφθούν στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου πριν την ομιλία του Πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Τα στοιχεία που έχει το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν ότι ήδη ο μισός ΕΝΦΙΑ που βεβαιώθηκε φέτος έχει καταλήξει στα δημόσια ταμεία, ενώ έχει εισπραχθεί και το 50% του βεβαιωμένου έως τώρα φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων που έχει προκύψει από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Φόρος Εισοδήματος: Σχεδόν το 50% του βεβαιωμένου έως τώρα φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων έχει εισπράξει το κράτος. Από 2,258 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκαν μέχρι στιγμής από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων οι φορολογούμενοι έχουν πληρώσει 1,046 δισ. ευρώ εντός της προθεσμίας της πρώτης δόσης. Όσον αφορά τα νομικά πρόσωπα, από το φόρο εισοδήματος ύψους 2,1 δισ. ευρώ που έχει βεβαιωθεί, έχουν πληρωθεί ήδη τα 450 εκατομμύρια ευρώ.

2. ΕΝΦΙΑ: Από τα 2,269 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκαν φέτος στους ιδιοκτήτες ακινήτων, στα κρατικά ταμεία έχουν καταλήξει ήδη 1,2 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το κράτος έχει εισπράξει ήδη πάνω από τον μισό φόρο ακινήτων στην ουσία μετά την πληρωμή των τριών πρώτων δόσεων.

3. Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Μετά την πληρωμή της πρώτης δόσης ή της εφάπαξ εξόφλησης της οφειλής της επιστρεπτέας προκαταβολής που έληξε στις 29 Ιουλίου, 203.235 ΑΦΜ προχώρησαν σε ολική εξόφληση για να έχουν έκπτωση 15%.

Από αυτούς:

- 156.000 κατέβαλαν ποσά έως 500 ευρώ
- 52.000 πλήρωσαν ποσά 500 - 1.000 ευρώ
- 8 εξόφλησαν ποσά από 200.000 - 300.000 ευρώ

Ηλεκτρονικές συναλλαγές
Την ίδια ώρα οι ηλεκτρονικές συναλλαγές αυξάνονται μήνα με το μήνα και εκτιμάται ότι φέτος θα σπάσουν νέο ρεκόρ, ξεπερνώντας τα 60 δισ. ευρώ από τα 53 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021 και τα 44 δισ. ευρώ το 2019. Μόνο τον Ιούνιο οι συναλλαγές ήταν αυξημένες κατά 36% με την αξία τους κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους να ξεπερνάει ήδη τα 30 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία τα οποία έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν ότι οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα σταθεροποιούνται στην περιοχή του 30%-40%. Τον Ιανουάριο οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα διαμορφώθηκαν στο 17,6% τον Ιανουάριο, στο 30% τον Φεβρουάριο, 39% τον Μάρτιο, 32% τον Απρίλιο και 36,5% τον Μάιο.